skip to Main Content
Hoe Werkt Een Houtgestookte Sauna?

Hoe werkt een houtgestookte sauna?

Een buitensauna kopen?

Ben jij van plan om een eigen buitensauna te kopen? Dan heb je de keuze tussen een elektrische en een houtgestookte saunakachel. Wanneer je kiest voor de houtgestookte kachel, kom je eigenlijk het dichtst in de buurt van de traditionele Scandinavische sauna. We vertelden je eerder al hoe jij je badkamer om kon toveren tot heus wellnesscentrum. Wil je nu genieten van het heerlijk knapperend haardvuur, en ontspannen in je eigen sauna? Wij vertellen je alles over de houtgestookte sauna, en waar je op moet letten wanneer je een buitensauna wilt kopen.

Waar je op moet letten

Zoals gezegd kom je dus met een houtgestookte sauna het dichtst in de buurt van de traditionele Finse sauna. De houtgestookte sauna werkt door middel van een kacheltje dat in de cabine staat. Je kunt de temperatuur zelf regelen door het vuur in het kacheltje te stoken. Echter moet je wel op een aantal punten letten wanneer je een houtgestookte buitensauna wilt kopen. Wij zetten de aandachtspunten voor je op een rij:

  • Houd altijd rekening met het behouden van veiligheidsafstanden tot materialen zoals hout, die zouden kunnen branden. Dit heeft een grote invloed op de indeling van de buitensauna. Daarom wordt de kachel dan ook in de meeste gevallen in het midden van de sauna geplaatst, of wordt er gekozen om een wand uit te voeren met metselwerk.
  • Er moet rekening gehouden worden met het afvoeren van de rook, door middel van een rookkanaal.
  • Het reguleren van de temperatuur is wat lastiger met een houtgestookte sauna dan een elektrische variant. Let hier dus goed op.
  • De rook mag niet als hinderlijk ondervonden worden door de omwonenden.
  • Een brandend vuur onttrekt zuurstof uit een ruimte. Wanneer je een buitensauna gaat kopen, moet je daarom ook rekening houden met voldoende ventilatie.

Kies altijd voor een specialist

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je een veilige houtgestookte sauna koopt? Wij raden altijd aan om de hulp in te schakelen van een specialist die ervaring heeft met het plaatsen van verschillende soorten sauna’s, waaronder natuurlijk de houtgestookte variant. Deze specialist kan je bovendien adviseren, en geeft je meer informatie over alles wat je moet weten over een buitensauna kopen in jouw specifieke situatie!

Back To Top