skip to Main Content
Alles Over Stucwerk

Alles over stucwerk

Wat doet een stukadoor?

De stukadoor, iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat doet hij nu precies? De dikke van Dale vermeldt het volgende: iem. die beroepshalve muren en plafonds met stuc bepleistert. Een stukadoor is dus iemand die muren en plafonds vlak strijkt met mortel. Stucwerk kan zowel binnen als buiten worden toegepast en is grofweg op te delen in twee gebieden, vlak maken en afwerken. Hiervoor heeft een stukadoor diverse technieken in huis. Welke dat zijn leggen we uit in dit blog.

Vlak maken muren en plafonds

Voor het vlak maken zijn er twee technieken: raapwerk en pleisteren:

Raapwerk

Raapwerk is een stuctechniek waarbij een muur of plafond met een dikke laag mortel wordt glad gestreken. Dit wordt vaak gebruikt om gemetselde muren vlak te maken, maar ook om grote beschadigingen weg te werken of kromme muren recht te maken.

Pleisteren

Is een muur al redelijk recht maar nog niet mooi genoeg om te schilderen of van een andere decoratieve afwerking te voorzien? Dan biedt pleisteren uitkomst. Hierbij wordt er een dunne laag stuc op het oppervlak gesmeerd. De gladde afwerking maakt het oppervlak gereed voor een afwerking naar keuze, zoals: schilderen, schuren of sierpleister.

Afwerken muren en plafonds

Heeft de plafond of wand eenmaal een glad oppervlak? Dan kan er gekozen worden voor een afwerking naar wens. Dit kan bijvoorbeeld met:

Sierpleister

Sierpleister is een stuctechniek waarmee een muur of plafond van een decoratieve korrelstructuur wordt voorzien. Dit kan met de hand worden aangebracht of onder hoge druk worden gespoten. Dit laatste wordt ook wel spackspuiten genoemd en is dé manier om een oppervlak in korte tijd van een egale structuur te voorzien.

Vlamschuren

Vlamschuren is een bewerkelijke techniek waarbij door middel van schuren een korrelig vlampatroon wordt aangebracht. Dit geeft een wand of plafond een chique uitstraling.

Verschillende soorten stuc

Naast de verschillende stuctechnieken, bestaan er ook veel verschillende soorten stuc. Zo bestaat er stuc die waterbestendig is, gekleurde stuc en zelfs stuc met een betonlook. Daarnaast zijn er verschillende korrelgroottes waardoor je keuzes veel invloed hebben op het eindresultaat. Stucwerk voegt een stukje kwaliteit toe aan je huis of pand, maar is niet goedkoop. Daarom wil je verzekerd zijn van de diensten van een vakman, zoals deze stukadoor in Woerden.

Meer leren op klusgebied? Lees dan ook dit blog over het verhelpen van losliggende nokvorsten.

Back To Top