Wat is een lekkende darm?
Een lekkende darm
De darmwand knijpt zich samen en ontspant dan weer om voedsel te verteren. De Tight Junctions zorgen hiervoor. Op die manier worden alle goede voedingsstoffen opgenomen. En ongewenste moleculen worden geblokkeerd. Bij een lekkende darm werken de Tight Junctions niet zo goed meer. Een lekkende darm herken je aan een verhoogde waarde zonuline in de ontlasting. In dit blog lees je hier meer over.
Oorzaken van een lekkende darm
Een lekkende darm kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de darmwand beschadigd of geïrriteerd. Dit kan onder andere komen door het volgende:
- Een glutenintolerantie
- Een voedselallergie
- Een verminderde weerstand
- Besmetting met darmparasieten
- Bacteriële infecties, zoals Salmonella of Campylobacter
- De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
- Een ontsteking van de alvleesklier
Lekkende darm test
Bij iemand met een lekkende darm kan er een verhoogde hoeveelheid zonuline in de ontlasting worden aangetroffen. Wil je weten of je misschien last hebt van een lekkende darm? Dan kun je het beste een zonuline test bestellen. Hierbij neem je een monster van je ontlasting en dit stuur je op naar het lab. Je krijgt dan zo snel mogelijk te horen of er een abnormale hoeveelheid zonuline is aangetroffen. Als dit het geval is, kun je met een arts overleggen over vervolgstappen.
Lekkende darm symptomen
De kenmerken van een lekkende darm kunnen zeer uitlopend zijn. Veel mensen ervaren darmklachten. Maar een lekkende darm kan ook leiden tot huidproblemen, reumatische klachten en hoofdpijn of vermoeidheid. Heb je voornamelijk last van darmproblemen? Dan kan het prikkelbare darm syndroom ook een mogelijke oorzaak van de klachten zijn.
Lekkende darm genezen
Een lekkende darm gaat helaas niet vanzelf over. Met het aanpassen van je voeding kun je voedsel vermijden dat de darmwand te veel triggert. In combinatie met medicatie of supplementen krijgt de darmwand de mogelijkheid om te herstellen. Raadpleeg hiervoor altijd een arts.