Wat zijn de gevaren van een gaslekkage?
Wat zijn de gevaren van een gaslekkage?
3 gevaren bij een gaslekkage
Gas is licht ontvlambaar en kan grote risico’s voor je eigen welzijn en dat van anderen met zich meebrengen. Wanneer gas niet direct opbrandt, en zich op kan hopen in een afgesloten ruimte, zoals je huis, dan kan het levensgevaarlijk zijn. Een gaslekkage moet dan ook altijd zo snel mogelijk worden verholpen. In dit artikel lees je meer over de gevaren van een gaslekkage.
1. Hogere energierekening
Met alle alarmbellen die gaan rinkelen bij het woord gaslekkage is een hogere energierekening waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar bij een onopgemerkte gaslekkage kan er aardig wat gas verloren gaan. Zolang dit niet in een afgesloten ruimte gebeurt blijft het vaak bij een financiële strop.
2. Verstikking
Gas is niet alleen gevaarlijk bij een explosie. Ook zonder ontsteking kan het levensbedreigend zijn. Gas heeft namelijk de eigenschap dat het zuurstof verdringt. Je kunt je dan wel voorstellen wat er gebeurt in een afgesloten ruimte, wanneer deze zich vult met gas en je dit inademt. Door het gebrek aan zuurstof zal iedereen in de ruimte stikken.
3. Explosie- en brandgevaar
Een gaslekkage in een afgesloten ruimte leidt onherroepelijk tot explosie- en brandgevaar. Eén vonkje kan al genoeg zijn. Dus vermoed je een gaslek? Gebruik dan geen vuur of elektriciteit. Dit geldt dus ook voor je mobiele telefoon!
Hoe weet je of er een gaslek is?
Gas in onzichtbaar en van nature geurloos. Gelukkig zijn er toch manieren om gas te detecteren zonder apparatuur. Zo maakt ontsnappend gas een sissend geluid en wordt er door het gasbedrijf kunstmatig een kenmerkende geur aan toegevoegd om ons voor gaslekkage te waarschuwen. Dit heeft wel iets weg van rotte eieren en is dus niet te missen.
Wat moet je doen bij een gaslekkage?
Vermoed je een gaslekkage? Gebruik dan zoals hierboven al vermeld is nooit vuur of elektriciteit. Draai onmiddellijk de hoofdkraan dicht zodat het gas zich niet verder kan ophopen en open hierna ramen deuren zodat er geen sprake meer is van een afgesloten ruimte. Zo kan het opgehoopte gas meteen wegwaaien. Verlaat vervolgens allemaal het huis en bel buiten uw loodgieter om het lek op te sporen en te laten dichten.
Wil je meer handige woontips lezen? Je vindt ze in de categorie wonen.