skip to Main Content
Wat Is Hydrauliek?

Wat is hydrauliek?

Wat is hydrauliek en waar wordt het voor gebruikt?

Heeft u al eens gehoord van hydrauliek? Hydrauliek is een aandrijftechniek die veelvuldig in de werktuigbouwkunde toegepast wordt. Het is een systeem waarbij krachten en bewegingen worden overgebracht door middel van vloeistoffen (oliedruk). Hier wordt hydrauliek olie voor gebruikt. Hydrauliek wordt onder andere gebruikt voor kranen, remsystemen, brandstofmotoren, maar ook diverse gereedschappen worden hydraulisch aangedreven. In dit blog vertellen we u graag meer over wat hydrauliek is. Lees snel verder.

Het hydraulisch systeem

U weet nu dat hydrauliek een systeem is waarbij vloeistoffen (oliedruk) worden gebruikt om krachten en bewegingen over te brengen. Dit systeem bestaat uit een aantal onderdelen. Het is belangrijk dat alle onderdelen van het hydraulisch systeem functioneren, anders werkt het niet. Deze onderdelen zijn:

  • Ventielen
  • Een hydrauliekpomp
  • Transportleidingen (van metaal of rubber)
  • Hydraulische cilinders, zowel enkelwerkende als dubbelwerkende
  • Hydraulische vloeistof
  • Hydrauliekmotor
  • Reservoir voor de olie

Hoe werkt een hydraulisch systeem?

Een haudrylische installatie werkt als volgt. Het systeem bestaat uit leidingen en door deze leidingen stroomt de hydraulische vloeistof. Deze vloeistof wordt door middel van de hydrauliekpomp op druk gebracht. Als de olie op druk is gebracht, worden de hydraulische cilinder(s) in beweging gebracht door de oliedruk. Hierdoor kan er arbeid verricht worden. Vervolgens wordt de hydraulische druk door de hydrauliekventielen in dubbelwerkende cilinders omgezet in een tegengestelde richting. De hydraulische cilinder wordt hierdoor weer ingeschoven tot de basispositie. Het teveel aan hydraulische vloeistof dat uit de dubbelwerkende hydraulische cilinder komt, wordt naar het reservoir getransporteerd. Zodra er weer arbeid verricht moet worden, zal het proces opnieuw beginnen. De vloeistof wordt weer in de hydraulische cilinder gepompt.

U weet nu wat hydrauliek is en waar het voor gebruikt wordt. Wilt u meer weten over wat hydrauliek precies is? Of heeft u andere vragen? U kunt uw vragen of opmerkingen bij ons achterlaten via het contactformulier.

Back To Top