skip to Main Content

Tweedehandse grafmonumenten

Een steen met een tweede kans

Het natuursteen van grafsteen is miljoenen jaar oud. Wist je dat grafstenen na verwijdering van het graf tot puin worden gemalen? Kostbaar materiaal dat letterlijk nog duizenden jaren mee zou kunnen verdwijnt als puin bij het grof vuil.

Natuurlijk kan dat op een andere manier! Als grafstenen met beleid en zorg verwijderd worden beschadigen ze niet. In de werkplaats van een steenhouwer kan tekst van grafsteen weg geschuurd worden. Dat scheelt slechts een paar millimeter materiaal. Daarna opnieuw polijsten en de steen is weer als nieuw.

De klant die voor een grafsteen of grafmonument komt kan ook voor de tweedehands steen kiezen, verschil met een nieuwe steen is niet zichtbaar. Het scheelt vele tonnen aan onnodige CO2.

Circulaire grafstenen

Valt een tweedehands grafsteen altijd te gebruiken? Nee, dat zeker niet. Behalve oude tekst van de steen wegsnijden moeten bijvoorbeeld ook bevestigingen als oude ankers uit geboord worden. De steen moet verder klaar gemaakt worden voor nieuwe tekst te kunnen beitelen (meestal wordt deze gezandstraald) Meer dan de helft van de steen verdwijnt met het recyclen. Het opnieuw prepareren kost dus veel tijd en qua kosten ben je waarschijnlijk niet duurder uit met een nieuwe steen. Maar het is wel een goed voorbeeld van eenvoudige vergroening.

Grafmonumenten van staal

Als een graf met een RVS grafmonument geruimd wordt recyclet men het staal: een verantwoorde en duurzame oplossing. Dat zelfde geldt voor grafstenen van glas en cortenstaal.
Op de Belgische begraafplaats Zonnebeke weet men wat slim hergebruik is! Daar worden 54 mooi en beeldbepalende graven opnieuw gebruikt. Het betreft grafstenen en grafmonumenten waarvan de concessies zijn verlopen.

Goede occasion?

De begraafplaats kent 3 prijzen: 750, 1125 en 1500 euro. Geen prijzen natuurlijk voor een mooi grafmonument van natuursteen. Ook zijn er (gebruikte) grafkelders vanaf 250 euro – met een degelijke kwaliteit.
De tweedehands grafmonumenten zijn oud en liggen het dichtst bij het kerkje waaruit de uitvaart plaatsvindt. In het verleden moest je van standing zijn wilde je ‘vooraan’ mogen liggen. De een mooiste plekjes waren voor de rijkste families. Nu lig je voor bijna niks op de eerste rij.

Bewoners reageren positief dat de beeldbepalende graven voor de begraafplaats behouden blijven. Dat komt de authentieke sfeer ten goede. Bovendien krijgt men nu de kans om dicht bij de voorouders te komen liggen. En meestal vindt men “zo’n arduinen graf” veel mooier en sfeervoller dan een nieuw glanzend graf.
Dat neemt niet weg dat de meeste mensen voor hun dierbare een nieuwe schone steen wensen. Wellicht die stenen van nu over honderd jaar van nu als gewild tweedehandse voor een mooie prijs hergebruikt worden.

Memorabel persoonlijke grafkunst

Memorabel afscheidsmonumenten realiseert persoonlijke en stijlvolle grafmonumenten in verschillende prijsklassen. Van moderne babygrafjes tot grote herdenkingsmonumenten Een grafmonument voor een babygraf of voor een kindergraf is extra gevoelig. Dit gebeurt in volledige samenspraak met ouders. Iedere stap van het ontwerp en de uitvoering wordt vooraf gemeld en besproken met de nabestaanden. Hierdoor ontstaan echt unieke en persoonlijke ontwerpen en monumenten die bij uw wensen aansluiten. Wilt u vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden? Bekijk deze website of maak een afspraak.

Bel 06 49 351 338 of mail [email protected]

Back To Top