skip to Main Content
Zomaar Een Nummer Op Spotify Aanzetten: Mogen Bedrijven Dat Wel?

Zomaar een nummer op Spotify aanzetten: mogen bedrijven dat wel?

Muziekrechten voor bedrijven

Stel, je hebt net een lekkere Spotify playlist gemaakt. Die wil je nu op je werk delen met collega’s, bijvoorbeeld op kantoor. Of je wilt hem lekker aanzetten voor de klanten in je winkel, of op de achtergrond in je restaurant. Maar mag dat eigenlijk wel? Er gelden andere regels op het gebied van Spotify voor bedrijven en particulieren. Wij vertellen er in dit blog wat meer over.

Mag je spotify aanzetten?

Hier kunnen we heel duidelijk over zijn: nee. Het is niet toegestaan om Spotify op je werk af te spelen. Het is namelijk alleen toegestaan voor particulier gebruik. In een winkel, restaurant, café of kantoor mag het niet afgespeeld worden. Dat heeft te maken met muzieklicenties. Om muziek in openbare ruimtes af te spelen, heb je toestemming nodig omdat er intellectuele eigendomsrechten op de nummers gelden. Dit is vastgesteld in de Auteurswet. Wanneer je Spotify gebruikt, heb je hier geen toestemming voor.

Welke muziek je wel mag afspelen

Maar welke muziek mag je dan wel afspelen? Dat zijn de nummers waarvoor je Buma en Sena kosten betaalt. Dit zijn de instanties die de makers van de muziek compenseren. Componisten, tekstschrijvers en muziekuitgeverijen worden betaald via Buma, en Sena vergoedt muzikanten en producenten. Via deze site kun je een licentie voor je bedrijf regelen. Vervolgens kun je, met de juiste software, de muziek afspelen. Het is ook mogelijk om alleen rechtenvrije muziek af te spelen. Dit zijn niet de laatste hits, maar het zorgt nog altijd voor een lekker achtergrondgeluid.

Muzieksystemen voor bedrijven

Wanneer je muziek in je winkel, restaurant of ander bedrijf af wilt spelen, is het verstandig om een speciale muziekcomputer met de juiste software te kopen. Zo weet je altijd zeker dat je de muziek afspeelt zonder dat je hiervoor een boete zult krijgen als je een licentie hebt. Overigens zijn er muzieksystemen waarbij je wel gebruik kunt maken van een Spotify import tool. Zo kun je toch nog de nummers van je Spotify afspeellijst in je bedrijf draaien!

Heb je nog vragen over het afspelen van muziek in je bedrijf? Neem dan contact op, wij helpen je graag verder.

Back To Top