skip to Main Content
Hoe Snel Uitvaart Na Overlijden?

Hoe snel uitvaart na overlijden?

Wanneer uitvaart na overlijden?

Zodra iemand komt te overlijden, breekt een moeilijke tijd aan voor nabestaanden, zowel emotioneel als praktisch. Er moeten vanaf dat moment veel dingen geregeld worden en de nabestaanden zitten vaak met veel vragen, zoals wanneer de uitvaart zal zijn. Maar hoe snel dient een uitvaart na overlijden nu eigenlijk plaats te vinden?

Wanneer een begrafenis of een crematie?

Het is wettelijk vastgelegd dat de uitvaart niet te lang mag wachten na een overlijden. Zodra iemand komt te overlijden, dient de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaats te vinden. In Nederland is het dus wettelijk verplicht om een overleden persoon in zes dagen te begraven of cremeren. Aan de andere kant is het verboden om een overleden persoon binnen 36 uur na overlijden te begraven of cremeren.

Waarom deze wetgeving?

Er is een aantal redenen voor deze wetgeving. Iemand mag niet binnen 36 uur begraven of gecremeerd worden, omdat het zo kan zijn dat de politie nog strafrechtelijk onderzoek moet doen. Dit in het geval van het vermoeden van een misdrijf. Ook zorgt deze termijn ervoor dat nabestaanden de tijd hebben om alle zaken rondom de uitvaart te regelen. Er zijn situaties waarin uitstel wordt gegeven. Dit kan bijvoorbeeld als er familie vanuit het buitenland moet overkomen.

Dag van de uitvaart

De exacte datum van de uitvaart hangt van verschillende factoren af. Dit komt doordat de weekenden en feestdagen geen officiële werkdagen zijn. Hierdoor kan er soms veel tijd zitten tussen het moment van overlijden en de uitvaart. Als iemand op een vrijdag komt te overlijden, dan dient degene uiterlijk op de tweede maandag na het overlijden te worden begraven of gecremeerd. Als nabestaande heb je altijd enige zeggenschap over het moment van afscheid. Zolang het gebeurt in de wettelijke termijn, mag jij bepalen op welke dag jouw overleden dierbare begraven of gecremeerd wordt.

Vond je dit een interessant artikel? Hou dan vooral ons blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe lezenswaardige artikelen!

Back To Top