skip to Main Content
Flexwerkers Inhuren: Hier Moet Je Op Letten

Flexwerkers inhuren: hier moet je op letten

Flexwerkers kunnen handig zijn

Heb je als ondernemer tijdelijk krachten nodig? Dan kunnen flexwerkers een goede oplossing zijn. De werving en de selectie wordt voor jou gedaan, je hoeft geen administratie bij te houden en je betaalt de personeelskosten af met één bedrag. Toch, zoals met alles, is er een aantal zaken waar je als ondernemer op moet letten. Deze leggen wij hier vandaag uit.

Flexibel van beide kanten

Het meest ideale van deze constructie is natuurlijk de flexibiliteit. Jij huurt een werknemer in voor zolang dat nodig is. Je bent dus niet verplicht deze persoon aan te houden wanneer er geen werk meer voor diegene is. Bevalt de samenwerking niet? Dan kun je ook probleemloos afscheid nemen van elkaar. Het nadeel hiervan voor jou als ondernemer is dat de flexwerker zelf ook gewoon op kan stappen. Dat kan gebeuren wanneer hij of zij bijvoorbeeld ergens anders een beter contract heeft gekregen.

Relatief hogere kosten

Met het aannemen van een flexmedewerker ben je relatief veel geld kwijt. Je betaalt namelijk niet alleen het brutoloon van de medewerker. Je betaalt ook het uitzendbureau voor alle bemiddelingskosten, hun winst en de werkgeversrisico’s. Hou er rekening mee dat je circa twee tot drie keer het brutoloon betaalt. Dit verschilt per uitzendkracht op basis van kwalificaties.

Registratie uren

Uitzendbureaus werken altijd met een urenregistratiesysteem. Waar dat vroeger het klassieke werkbriefje was, vindt dit tegenwoordig dikwijls digitaal plaats. De flexwerker vult aan het einde van de week het aantal gewerkte uren in. Jij als werkgever controleert dit en ondertekent het.

Faciliteren flexmedewerkers

Het is verplicht om flexwerkers hetzelfde salaris en dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden als jouw eigen vaste werknemers. Ook ben je als werkgever verplicht om een flexwerker dezelfde voorzieningen te bieden als vaste medewerkers. Denk hierbij aan werkkleding, computer/laptop, bedrijfskleding, gebruik van de kantine et cetera.

Vaste contracten

Door de Wet Werk en Zekerheid hebben (flex)medewerkers na drie tijdelijke contracten recht op een vaste aanstelling. Belangrijk om te weten is dat sommige uitzendbureaus de regel hanteren dat als een werknemer ziek wordt, ze hem uitschrijven, vervolgens opnieuw in dienst nemen om hieronder uit te komen. Maar deze contracten tellen gewoon door! Dus als jij een uitzendkracht wil aannemen die zich drie keer ziek heeft gemeld, kan het zijn dat hem of haar meteen een vast contract moet geven.

Het inschakelen van externe partijen om het werk in jouw onderneming makkelijker te maken, is vaak een goed idee en zeer handig. Het is altijd wijs om op verschillende dingen te letten bij verschillende zaken. Houd onze blog in de gaten voor nog meer tips en tricks!

Back To Top