skip to Main Content

Dit moet u weten over het buigen van buizen

Aan de slag met buizen buigen

Het buizen van buigen is een belangrijke klus binnen de moderne industrie. De technieken op dit gebied zijn in de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Daarom is het buigen van bijvoorbeeld metalen buizen niet alleen meer mogelijk in grote bedrijven, maar zijn moderne buigmachines relatief klein, vaak niet groter dan een zaagtafel, en staan zo op wielen voor mobiliteit. Het gebruik van buigtangen kan nog altijd wanneer u maar heel af en toe iets moet buigen, maar een buigmachine is nu eenmaal veel praktischer. Door een elektrische buigmachine te gebruiken worden de buizen snel, veilig en betrouwbaar gebogen. Het is voor veel klussen de ideale oplossing! In dit blog leest u meer over wat u moet weten wat betreft het buigen van buizen.

Let hierop voor u begint

Wanneer u gaat beginnen met het zelf buigen van buizen, zult u op een aantal dingen moeten letten. Als u buizen gaat buigen kunnen er twee dingen gebeuren: u vervormt het metaal waardoor de buitenwand dunner wordt en hij open kan scheuren, of de binnenwand van de buis gaat rimpelen. Door deze vervormingen verzwakt de buis. Dit gaat ten koste van de betrouwbaarheid van de installatie. Door een plooienstrijker te gebruiken kun je de rimpels voorkomen. Maak ook gebruik van voldoende smering om het buigproces eenvoudiger te maken. Voor het smeren kunt u gebruik maken van vet, olie of een speciale pasta.Buizen

Zelf buigen of het laten doen?

Wanneer u slechts een enkele keer een of meerdere buizen moet laten buigen, kunt u daarvoor gewoon even bij een fabriek langsgaan. Maar wanneer u het regelmatig moet doen, is het slim om te investeren in het juiste gereedschap. Een buigtang is relatief eenvoudig en voordelig. Wanneer u echter veel bezig bent met buizen buigen, is de aanschaf van een buigmachines een betere optie. Kies wel altijd voor de buigmachines van een betrouwbare specialist om kwaliteit te garanderen.

Heeft u zelf nog tips die u met onze lezers wilt delen? Neem dan gerust contact op!

Back To Top