skip to Main Content
De Gevolgen Van Roken Voor Het Gebit

De gevolgen van roken voor het gebit

Gevolgen van roken op het lichaam

Dat roken niet gezond is, dat weten wij allemaal. Het roken kan verschillende vervelende problemen in het lichaam veroorzaken, zoals: hart- en vaatziekten, maagzweren, longaandoeningen, verschillende vormen van kanker en de ziekte van Crohn. Daarnaast heeft het roken ook een slechte invloed op het gebit en het tandvlees. In dit blog vertellen wij u welke vervelende consequenties het roken kan veroorzaken, zodat u op de hoogte bent van de gevaren.

Tandverkleuring bij langdurig gebruik

Het roken is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, het heeft ook schadelijke effecten op het gebit. Een van de bekendste gevolgen is tandverkleuring. Tandverkleuring ontstaat wanneer er rook in- en uitgeblazen wordt. De schadelijke deeltjes van de rook komen in de mond terecht. Doordat de deeltjes zo klein zijn, komen ze gemakkelijk het glazuur binnen en dit kan tandverkleuring als gevolg hebben. Hoe langer er wordt gerookt, hoe erger de verkleuring van de tanden en kiezen kunnen worden.

Kwaliteitsverlies van speeksel

Een ander nadelig effect van roken is dat de kwaliteit van het speeksel wordt verminderd. Speeksel zorgt ervoor dat bacteriën zich niet kunnen voortplanten. Wanneer dit wel gebeurt kunnen er gaatjes of een slechte adem ontstaan. Met het roken dringen er nicotine deeltjes in het tandvlees naar binnen via de minuscule bloedvaatjes. Waarna het de bloedvaatjes vernauwd, hierdoor kunnen voedingsstoffen via het tandvlees niet goed worden opgenomen. De tanden zijn niet langer goed beschermd tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Met als gevolg dat er sneller een tandvleesontsteking wordt veroorzaakt.

Graag tanden laten bleken?

Bent u van plan om te gaan stoppen met roken of heeft u dit al een tijdje niet meer gedaan? En wilt u na het lezen van dit blog graag uw tanden weer wit hebben? Maak nu snel een afspraak bij uw tandarts! Bent u op zoek naar nieuwe tandarts in Zaandam? Dan hebben we wel wat tips voor u. Neem contact op met ons, zodat we u kunnen verwijzen naar een goede tandarts.

Back To Top