skip to Main Content
Beste Houtsoorten Voor Overkapping

Beste houtsoorten voor overkapping

Beste houtsoorten voor overkapping

Houtsoorten voor uw overkapping

Wanneer u een houten overkapping wilt bouwen dan is het verstandig om van te voren goed onderzoek te doen naar de verschillende houtsoorten die beschikbaar zijn. Elke houtsoort heeft verschillende eigenschappen die wel of niet passen bij uw wensen. Wij zetten de houtsoorten voor u op een rij met daarbij de voor- en nadelen. U leest het in dit blog.

Douglas hout als overkapping

Douglas hout is de meest voorkomende houtsoort bij de bouw van overkappingen. Douglas hout is al lang in gebruik bij Duitse en Oostenrijkse woningen. Tegenwoordig is het ook in Nederland niet meer weg te denken. Deze houtsoort is één van de sterkste zachte houtsoorten. Bent u op zoek naar lange balken? Dan is Douglas hout ideaal. Deze bomen worden gemiddeld 20 meter lang met maar weinig takken aan de zijkanten. Ook hoeft u dit type hout niet per se te behandelen.

Larikshout als overkapping

Larikshout heeft veel weg van Douglas hout. Larikshout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Dit type hout is minder gevoelig voor rotten en schimmels doordat het harshoudend is. Dankzij de hoge dichtheid heeft Larikshout minder last van veranderende weersomstandigheden. Dit hout krimpt of rekt dus amper.

Vurenhout als overkapping

Vurenhout is afkomstig van de fijne spar. Vurenhout herkent u aan de lichtgele kleur. Dit type hout is goedkoop en makkelijk te bewerken. U ziet Vurenhout in veel bouwprojecten in Nederland. De levensduur van Vurenhout is gemiddeld 5 tot 10 jaar, het is dus helaas minder duurzaam. Laat Vurenhout altijd goed behandelen om de levensduur te verlengen.

Eikenhout als overkapping

Naast Douglas hout, Larikshout en Vurenhout kunt u ook kiezen voor het mooie Eikenhout. Eikenhout is een zeer sterk soort en gaat gemiddeld tussen de 15 en 25 jaar mee. Een nadeel van Eikenhout is dat dit een vrij dure houtsoort is. Ook is het lastig te bewerken en gevoelig voor scheurvorming. Toch oogt het prachtig. Afhankelijk van uw wensen kunt u kijken of Eikenhout goed bij uw project past.

Hardhout als overkapping

Als laatst kunt u ook nog kiezen voor Hardhout. Hardhout is niet een houtsoort, maar een verzamelnaam voor allerlei houtsoorten. Hardhout is vaak donker van kleur en heeft een dichte structuur. Dit type hout heeft een gemiddelde levensduur van tussen de 15 en 25 jaar. Dit hangt natuurlijk wel af van het type hardhout dat u gebruikt. Een bekend hardhoutsoort is Azobe. Dankzij de goede kwaliteiten wordt het veel gebruikt als tuinpaal, maar ook voor bouwwerken rondom water.

Houtsoorten impregneren en combineren

De beste houtsoorten voor overkappingen moeten wel geïmpregneerd worden. Dankzij deze behandeling is het bestand tegen rot en schimmel. Geïmpregneerd hout heeft hierdoor een langere levensduur. Er is dus niet een type hout dat het beste is voor uw overkapping. Afhankelijk van uw voorkeuren en wensen kiest u een type hout dat u het meest aanspreekt en het meest praktisch is. Meer weten over hout voor overkappingen? Stel uw vragen in dit contactformulier.

Back To Top