skip to Main Content
Hoe Belangrijk Zijn Ventilatieroosters?

Hoe belangrijk zijn ventilatieroosters?

Denk aan uw gezondheid!

Voor de algemene gezondheid is het goed, nee verstandig, om uw huis goed te ventileren. Niet iedereen doet dat. En zeker in tijden van flink isoleren, sluiten we ons huis massaal hermetisch af. Van ventileren is eigenlijk weinig sprake meer. Daarom dit blog over waarom ventileren zo belangrijk is.

Waarom is ventileren belangrijk?

De meeste mensen ventileren hun huis niet tot nauwelijks. Daarom heeft 75% van de woningen schadelijke hoeveelheden huisstofmijt en zo’n 15% zit vol met schimmel- en vochtplekken. Omdat iedereen in de winter wil besparen op de stookkosten, vindt men ventileren minder belangrijk. Wist u dat het verwarmen van vochtige lucht langer duurt dan van schone lucht? Met goede ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht naar buiten af en haalt u schone lucht naar binnen. Dat is niet alleen lekker fris, maar ook gezond. In vochtige woningen hebben schimmels en huisstofmijt vrij spel. Dus: hoe zorgt u voor goede ventilatie?

Ventilatieroosters

Een huis ventileren hoeft niet moeilijk te zijn. Door een ventilatierooster boven een raam te plaatsen, wordt uw huis altijd voorzien van schone lucht. Naast ventilatieroosters kunt u ook denken aan een mechanisch ventilatiesysteem dat van binnenuit werkt. Tijdens het koken wordt de lucht dan naar buiten gezogen

Alternatieven voor ventilatieroosters

Niet iedereen heeft zomaar ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem tot zijn of haar beschikking. In dat geval zijn er een aantal alternatieven voor ventilatieroosters. Ze staan hieronder op een rijtje:

  • Zet dagelijks minimaal een half uur een raam wijd open
  • Zet in de zomer een raam op een kier of half open
  • Ventileer 1 keer in de maand uw hele huis door alle deuren en ramen open te zetten, zodat het goed gaat tochten
  • Ventileer extra na het douchen (door een deur open te zetten) en na het koken (afzuigkap)

Eigenlijk komt het erop neer dat u uw woning 24/7 moet ventileren voor een gezonde binnenruimte. Met de alternatieven die we noemden, lukt het al aardig, maar u kunt het een keer vergeten. En ramen en deuren open laten staan, is natuurlijk niet de bedoeling als u weg bent. Een ventilatierooster en/of een ventilatie systeem werkt automatisch en u hoeft er niets meer aan te doen.

Meer blogs over gezond wonen leest u hier.

Back To Top