skip to Main Content
Zo Begin Je Een Eigen Bakkerij

Zo begin je een eigen bakkerij

Zelf vers brood bakken

Veel bakkers gaan de komende jaren met pensioen. Maar we eten met z’n allen steeds meer brood. Naar goed, lekker en vers brood blijft dus ruim voldoende vraag. Wil jij graag werken met dit mooie product en zelf vers brood bakken om te verkopen? Begin dan je eigen bakkerij. In dit blog vertellen we je hier meer over.

Financiën en regels

Om een bakkerij te starten, heb je geen diploma nodig. Natuurlijk is het wel handig dat je goed brood, gebak en koek kunt bakken, zodat je klanten blijven terugkomen. Bij het starten van een bakkerij heb je ten eerste een startkapitaal nodig. Onderzoek daarom welke financieringsmogelijkheden er zijn en stel een financieringsplan op. Heb je een mooie locatie op het oog om je bakkerij te beginnen, ga dan na of dit past in het bestemmingsplan van de gemeente. Vervolgens kun je je bedrijfsruimte kopen of huren. Bedenk ook welke rechtsvorm bij je past. De meeste bakkerijen hebben de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder Firma (vof). Zorg dat je verzekeringen goed in orde zijn om de belangrijkste risico’s af te dekken.

Verplichtingen

Bij het starten van een bakkerij komen ook diverse verplichtingen. Een voorbeeld: om hygiënisch te kunnen werken, heb je een bakkerijvloer nodig. Zo zijn er nog veel meer verplichtingen. Kort samengevat gaat het hier over de volgende zaken:

  • Registreer je bij de NVWA
  • Houd je aan de Warenwet
  • Zorg voor een goede hygiëne (HACCP)
  • Zorg dat je personeel veilig, gezond en volgens de regels werkt
  • Verstrek klanten allergeneninformatie
  • Houd je aan de winkeltijdenwet
  • Bereken het juiste BTW-tarief

Administratie

Je eigen producten bakken en verkopen is ontzettend leuk. Zorg er wel voor dat je genoeg tijd hebt om de administratie op orde te houden of besteed deze uit. Kies verder voor een kassa met het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen, zodat je informatie betrouwbaar is en er geen ongewenste wijzigingen doorgevoerd kunnen worden. Wanneer je het leuk vindt, kun je je producten ook via een webshop verkopen. Besteed dan aandacht aan je social media. Brancheorganisaties hebben inzicht in de laatste ontwikkelingen en trends. Hiervan kun je profiteren door lid te worden.

Heb je nog vragen over dit artikel, stel ze dan via het contactformulier.

Back To Top