Dikke darm werkt niet goed
Wat je moet weten over een darmobstructie
Heb je zomaar ineens moeite met de stoelgang, Ofwel lukt het je niet meer om te poepen? Dan kan het zijn dat je een darmobstructie hebt. Dat wordt ook wel een darmafsluiting genoemd. Het voedsel dat je eet, kan dan je lichaam niet als ontlasting verlaten. Dat kan vervelende klachten geven. Mogelijk is het je dikke darm die niet goed werkt. Hieronder leggen we je uit wat er gebeurt als je dikke darm niet goed werkt en je mogelijk een obstructie in de darm hebt.
Wat is de oorzaak van een darmobstructie?
De oorzaak van een darmobstructie moet we in het meervoud zoeken, er kunnen verschillende oorzaken zijn. De meest voorkomende oorzaak waarom eten niet door darm kan, is een vernauwing of knik in de darm of een obstructie van de darminhoud doordat de darmbeweging vertraagd of afwezig is. Een volledige darmobstructie ontstaat als er een obstakel de doorgang in de darm blokkeert. Dat kan bijvoorbeeld een tumor of littekenweefsel zijn. De darm gaat dan met flinke samentrekkingen het voedsel langs het obstakel te duwen. En dat merk je. Staan jouw klachten hieronder?
Klachten bij darmobstructie?
Je kunt bij een darmobstructie de volgende klachten hebben:
- aanvallen van hevige buikpijn (kolieken)
- een opgezette buik
- een pijnlijk gevoel als de arts op de buik drukt
- braken, het braaksel wordt steeds donkerder van kleur en lijkt steeds meer op koffiedik of ontlasting
- het wegblijven van winden en ontlasting
Onderzoek naar het probleem
Werkt je dikke darm niet goed? Ben je aanhoudend misselijk? Denk hierbij aan braken dat langer dan twee dagen aanhoudt bij volwassenen. Voor kinderen geldt 24 uur. Of bij perioden van misselijkheid en braken die langer dan enkele weken aanhouden. Specifiek bloedonderzoek uitgevoerd door de huisarts of specialist is noodzakelijk om dit soort aandoening als een darmobstructie op te sporen.
Behandeling darmobstructie
Vaak is een darmobstructie tijdelijk van aard en verdwijnt het vanzelf. Soms is er een uitgebreide behandeling voor nodig om de darmobstructie te verhelpen. Een operatie is vrijwel altijd nodig als de darmen volledig geblokkeerd zijn of wanneer de bloedtoevoer van de darm is afgesloten. De meeste darmobstructies worden in het ziekenhuis behandeld met vloeistoffen of lucht (enema) of kleine buisjes (stents) die de blokkade verwijderen. Via een ader worden medicijnen en vloeistoffen toegebracht. Via de neus kan een klein buisje tot in de maag worden ingebracht. Dat buisje verwijdert vloeistoffen en vermindert de druk en pijn op de darmen.
Klik hier voor andere interessante blogs over gezondheid.