skip to Main Content

Hoe verloopt een alcoholtest?

Een alcohol/blaastest: hoe gaat dat?

Misschien heeft u het zelf nog nooit meegemaakt, maar u zal er ongetwijfeld van gehoord hebben: de blaastest. U kent het ongetwijfeld uit het nieuws of via vrienden, familie en kennissen die, hopelijk zonder nare gevolgen, wel eens een blaastest hebben moeten doen. Maar wat is nu precies een blaastest en wat is de procedure die erbij komt kijken? U leest het in dit blog!

Blaastest van de politie

Een blaastest is een eenvoudig routine-onderzoek door de politie. De politie houdt soms controles door auto’s in een rij staande te houden op de weg als vooropgezet onderzoek. Maar de politie kan ook letten op opvallend rijgedrag of ze laten u blazen als u betrokken bent geraakt bij een ongeval. Een blaastest geeft aan of iemand teveel alcohol op heeft om aan het verkeer mee te mogen doen.

Omstandigheden

De wettelijk limiet is 220 ug/l (0,50 promille). Bij een promillage van 570 ug/l (1,3 promille) wordt direct het rijbewijs ingetrokken. Dit geldt ook wanneer u een aanrijding heeft veroorzaakt of bij herhaling. In dat geval wordt iemand meegenomen naar het politiebureau voor een uitgebreider onderzoek. Bij dit onderzoek wordt achterhaald hoeveel iemand exact gedronken heeft. Deze test dient als eventueel bewijsmateriaal bij een vervolging.

Verplichting

Een blaastest afleggen is verplicht wanneer de politie u vraagt dit te doen. Weigert u? Dan wordt er proces-verbaal opgemaakt. Als u het niet eens bent met de uitkomst van de blaastest, kunt u een bloedproef ondergaan. Het nadeel hiervan is wel dat dit op eigen kosten is en op korte termijn moet gebeuren. Met een bloedproef kan er binnen 24 uur vastgesteld worden of en hoeveel u gedronken heeft. Een bloedproef kan ook noodzakelijk zijn wanneer iemand te beschonken is om te blazen of om medische redenen niet kan blazen. Denk hierbij aan astmatische klachten.

Wilt u meer weten over hoe blaastesten in hun werking gaan? Stel uw vragen gerust via ons contactformulier

Back To Top