doorslaand vocht
Waaraan kan ik doorslaand vocht herkennen?
De weersomstandigheden worden steeds extremer. Denk aan extremere regenbuien, maar ook aan een hoge stand van het water. Hierdoor komen vochtproblemen in woningen of bedrijfspanden steeds vaker voor. Zo ook doorslaand vocht. We spreken van doorslaand vocht wanneer neerslag de kans krijgt in de muur te trekken. Maar hoe kun je dit herkennen? In dit blog vertellen we je hoe doorslaand vocht te herkennen is en wat je eraan kunt doen. Lees dus snel verder.
Vochtplekken
Hoe je doorslaand vocht kunt herkennen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Bij doorslaand vocht heb je namelijk last van vochtplekken. Deze zitten vaak wat hoger op de muur, want het probleem komt veelal van bovenaf. Het geval hiervan is afbladderende verf, loslatend behang, stucwerk dat afbrokkelt, schimmelvorming, maar ook gescheurd metselwerk en mos op de voegen. Heb jij hier last van? Dan is de kans groot dat de oorzaak doorslaand vocht is.
Doorslaand vocht behandelen
Als je doorslaand vocht hebt, moet je dit zo snel mogelijk laten behandelen. Het binnendringende vocht kan namelijk voor veel schade zorgen, waardoor een constructie instabiel kan worden. Dit is gevaarlijk voor jou en jouw omgeving. Vochtdoorslag moet zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant worden aangepakt. Aan de buitenkant wordt het voegwerk en het metselwerk hersteld. Scheuren worden geïnjecteerd. Aan de binnenkant kan restvocht achterblijven, dat het pleisterwerk kan aantasten. Het pleisterwerk moet dan gesaneerd worden. Het pleisterwerk wordt dan tot anderhalve meter rond het vochtprobleem vervangen.
Doorslaand vocht voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, ook als het gaat om doorslaand vocht. Daarom kun je ervoor kiezen om de gevel te laten impregneren. Zo voorkom je dat vochtproblemen in de toekomst nog eens op kunnen treden. Je kunt ook de muren waterdicht laten maken. Wil je meer blogs van ons lezen over het onderwerp woningen? Klik dan hier.