Bemoeienissen van het grootbedrijf

feb 20, 2017 by

Bemoeienissen van het grootbedrijf

Bleven vroeger de mensen van het grote geld nog wat op de achtergrond, vandaag de dag hoeft dit blijkbaar niet meer en wil men in alle openheid een rol gaan spelen. Een combinatie van directeuren van multinationale bedrijven komt er naar eigen zeggen toe een ‘pact tegen het populisme’ te vormen en lieten dit wereldkundig maken via een uitgebreid gesprek in het Financieel Dagblad. Men wil middels een brede beweging van bedrijven en mensen de Nederlandse economie aanjagen en waarschuwen voor negativisme en populisme.

We hebben overigens vaker gezien dat het grootbedrijf zich bemoeide met de Nederlandse samenleving. Toen was het populisme er niet, maar wel het communisme. In die tijd speelde dergelijke zaken wat meer achter de schermen, maar ook toen hield men het devies van de vrije en open wereld hoog. Dat zou goed zijn voor iedereen en andere manieren om de maatschappij in te richten werden en worden niet getolereerd.

Wat betekent eigenlijk populisme? Dit woord komt van het Latijnse ‘populus’ wat volk betekent. Niet heel raar dus dat directeuren van grote bedrijven tegen het volk en haar wensen zijn, want bedrijven hebben immers één kerndoel en dat is het maken van winst. Het negativisme van de bevolking, wat de directeuren waarnemen, zou ook terechte onvrede kunnen zijn, omdat deze bedrijven middelen en mensen op een manier aanwenden die tegen de borst stuit.

Dit negativisme wordt geschetst als een tijdelijke ‘houding’ van mensen die ook met enkele prikkels kan worden bijgestuurd. Gegronde redenen van onvrede, over politieke beleidsmaatregelen die er op gericht zijn om voor het grootbedrijf goede omstandigheden te scheppen en niet zozeer voor de hele maatschappij, die bestaan blijkbaar niet. De angst is natuurlijk dat deze stemming van volk zich ook weleens kunnen richten tegen de grootbedrijven en dat is natuurlijk niet een heel leuk vooruitzicht.

Hoewel niemand direct wordt genoemd schuilt de angst erachter voor de opkomst van wat men populistische partijen noemt. De grootbedrijven zien graag een wereld zonder grenzen, wat men modieus ‘vrije wereld’ noemt, zonder tariefmuren, belastingen en met vrij verkeer van personen. Dat is waar men graag naartoe werkt.

Opties die door de directeuren nooit genoemd worden; zoals het afdragen van meer belasting of het verzorgen van langere, betekenisvolle banen aan werknemers. Men zou in het bewuste vestigingsland wat extra geld kunnen afdragen. Of meer loon uitbetalen. Of stoppen met de korte contracten en halve banen en vervangen voor echt werk met goede contracten en voor langere tijd. Of zijn zulke ideeën populistisch?

Related Posts

Share This

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bemoeienissen van het grootbedrijf | Weblog van Sjors Remmerswaal - […] Lees hier verder. […]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.