Buitenhof optreden Mark Rutte glansrijk promotieverhaal

jan 18, 2017 by

Buitenhof optreden Mark Rutte glansrijk promotieverhaal

Afgelopen zondag schoof Minister-president Mark Rutte bij Buitenhof TV aan voor een vraaggesprek van bijna een uur met drie journalisten van het programma. Het werd een promotieverhaal voor de eerste minister, deels vanwege zijn glad- en welbespraaktheid en vooral ook door de oppervlakkige ondervraging. Mijn idee is dat dergelijke vragen uit het interesseveld van de gevestigde orde rollen en niet zoveel met de ideeën van gewone mensen van doen hebben. Men doorliep in het gesprek meerdere onderwerpen, populisme, duurzaamheid, Donald Trump, MH17, PVV en wist nergens een echt interessant inzicht los te peuteren.

Het publiek mag hebben gehoopt op fundamentele vragen (en doorvragen) op onderwerpen als MH17 en het islamitische terrorisme. Blijkbaar leeft het laatste probleem niet onder journalisten en bij MH17 liet men Rutte algemeenheden oplepelen, zoals dat het de grootste gebeurtenis is van zijn premierschap en de afwikkeling hiervan cruciaal is. Dat het eindrapport aan alle kanten rammelt en het onderzoek ronduit slordig was, zoals recent wel bleek toen een journalist brokstukken en mensenresten op het plaats delict vond.

Daarentegen werd er door de ondervragers veel interesse getoond met wie Rutte en de VVD wel of niet gaan regeren. Niet met de PVV, maar Rutte wil wel de kiezers hebben. Dat zou ermee van doen hebben dat de PVV in 2012 het kabinet zou hebben laten vallen. Mijn mening: dit heeft van doen dat de PVV er nu veel beter voorstaat en bij nieuwe onderhandelingen leidend zal aanschuiven. De Mp liet vallen dat hij populisme een positief woord vindt. Tenminste dan als het bij politici ook leidt tot oplossingen voor de mensen in het land.

Rutte mocht verder vertellen dat hij gaat samenwerken met de nieuwe Amerikaanse President Donald Trump. Dat Nederland een open land is en dat we moeten samenwerken voor onze veiligheid, EU of Atlantisch, dus ingebed in internationale structuren. Met het naïeve idee dat een G20 met NL erbij, wij dus meer invloed kunnen uitoefenen. Ik zou zelf denken dat dergelijke structureren vooral een mooie uitbreiding zijn op de bestaande Nederlandse baantjesmachine voor bureaucraten.

Het inzicht wat nog het meest tot de verbeelding spreekt had van doen met de kritiek op het gebrek aan duurzaamheid van zijn politieke partij. In plaats van talloze restricties van de zeurende milieuhippies, wees hij op het idee van innovatie voor bestaande producten (zoals auto’s) en investeren in technische kennis en het opstarten van ondernemingen in die richting.

1 Comment

 1. Dirk van Haren

  Een promotie van een populaire volksdamegoog, de MP voor enkele Nederlanders in een zeer zwak interview. Een beetje journalist had kritischer gesteld. Bijv. hoe zit het met die Oekraïne deal, waar haalt u uw die informatie vandaan, waarom worden de mensen met een nieuw vijandsbeeld opgezadeld met Rusland, zou de VS niet graag een basis in de Krim hebben gehad. Weet u hoeveel basissen de VS hebben buiten de VS met wapens die op Rusland zijn gericht. Vindt u niet dat de uitbreiding door de EU en Navo van de voormalige Oostblok landen, tegen de afspraken en beloften in, als een bedreiging door Rusland wordt ervaren. Is de oefening in Polen en verdere stationering van oorlogsmaterieel geen vorm van provocatie naar Rusland en dat er onverantwoord met mensenlevens wordt gespeeld? Vindt u niet dat de VS, de UK en een aantal westerse landen niet schuldig zijn aan de vluchtelingenstroom door interventies in o.a. Irak, Afghanistan, Libië, Syrië, Jemen enz.? Waarom geen AZC’s in bijv. Bloemendaal, Overveen, Laren, Wassenaar enz.
  Wat vindt u van de steeds grotere tweedeling in de maatschappij en de tweedrachtzaaierij tussen jong en oud m.b.t. de pensioenen. Wat vindt u van het huidige woningbeleid bij verkoop van sociale huurwoningen, de huurliberalisatie e.d.? Vindt u dat het goed gaat in Brussel en wat moet volgens u aan veranderen en wat vindt u van de salariëring en het kostenplaatje.
  Dit waren zomaar een paar vraagjes die ik graag had willen stellen of gesteld willen zien maar bij het huidige slaafse beleid van de NPO, NOS en omroepen is dit tot heden een utopische wens.
  Ze hadden hem het vuur aan de schenen kunnen leggen daar zijn journalisten toch voor. Dit was een theekrans praatje.
  Trouwens bij zomergasten had deze MP van enkele Nederlanders ook 3 uur eigen p

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.