Geert Wilders en het kwaadaardig hooliganisme

dec 13, 2016 by

Geert Wilders en het kwaadaardig hooliganisme

Afgelopen week kwam dan eindelijk de langverwachte veroordeling van Geert Wilders, de politiek voorman van de PVV, uit de mond van de rechter. Deze keer was Wilders in zijn bewoordingen volgens velen toch echt ‘te ver’ gegaan en al snel werd er een aanklachtenmarathon georganiseerd en zo kwam hij voor het gerecht terecht. Er was dan onder de gevestigde orde alom tevredenheid over het vonnis, met name het deel dat de politicus schuldig is bevonden.

Deze Nederlandse politicus riep na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, in een Haags Café voor een groep aanhangers en diverse persmuskieten, de bewuste woorden. De uitspraken schokten het land zo erg, dat bijna alle journalisten om zijn hoofd vroegen en alle georganiseerde minderhedenorganisaties helemaal warm werden. Het was het begin van een campagne die aldus begin december 2016 in veroordeling is geëindigd.

De kern van de uitspraak in de zaak Wilders betreft dat hij zich “opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen, te weten Marokkanen, wegens hun ras….” Onder beledigen verstaan we iemands eer en goede naam aanranden, krenken, kwetsen. De politicus heeft dus volgens de rechtbank met opzet alle Marokkanen beledigd en heeft dit buiten het parlement gedaan en kon zich daarom niet beroepen op de parlementaire onschendbaarheid. Ook was er geen sprake van een poging tot debat, iets wat eerder bij deze uitspraak als uitzondering had gediend.

Is dit nu allemaal zo erg? Of moeten onze politici maar alles kunnen zeggen, zonder door een rechter ter verantwoording te worden geroepen? Het lijkt een retorische vraag, want we worden elke dag met alle (on)zin die deze lui uitkramen geconfronteerd en ze worden dan vervolgens gewoon door ons bij elke verkiezing volledig beoordeeld. Dit is echter bekeken vanuit het perspectief van de demos of de populus, die met deze insteek wel onnodig macht zouden krijgen ten koste van de zittende klasse.

Op een kleine 14 uur afstand van Nederland en naast de Europese Unie bevindt zich Wit-Rusland. Daar heeft men soortgelijke wetgeving en bijhorende uitspraken, die ook nuttig gereedschap zijn voor de overheid. Het artikel uit de strafwetgeving aldaar is 339, bovenal deel 2 hiervan, dat men kan vertalen als kwaadaardig hooliganisme. Dit artikel heeft in het land zelf mooie resultaten opgeleverd en sloot o.a.. mensen op die teksten op de muren kalkten of demonstraties organiseerden.

Kwaadaardig hooliganisme is een term uit eerdere Sovjetwetgeving, maar zeker vandaag nog wel bruikbaar. De bewuste term valt “…te karakteriseren door uitzonderlijk cynisme of specifieke belediging of verbonden met het verzet tegen een vertegenwoordiger van de autoriteiten of publieke diensten….” Men komt dan ook in Wit-Rusland met beledigen niet weg.

In het kader van de Europese eenwording zou het goed zijn om alvast de Nederlandse met de Wit-Russische strafwetgeving gelijk te trekken. Niet alleen om het valse wij/zij denken (wij NL zij WR) tegen te gaan, maar ook om voor eens en altijd aan eenieder duidelijk te maken dat het onmogelijk is om de belangrijkste beleidsprojecten van het regime te bekritiseren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.