Turkije nu in economische moeilijkheden?

aug 6, 2016 by

Turkije nu in economische moeilijkheden?

Toen de rook was opgetrokken na de mislukte Turkse coup van 15 juli keek men vooral naar de onstabiele situatie van het land. Omdat men ver moest gaan met het zuiveren van het personeel uit het staatsapparaat. Dit had dan tot gevolg dat er talloze militairen en ambtenaren werden opgepakt. Nu wordt langzaam de eindafrekening opgemaakt en lijkt het economische verhaal dramatisch, want met een dergelijke afgeslagen coup zijn logischerwijs enorme kosten mee verbonden.

Dit komt uiteraard nog bij de oorlog- en immigratiecrisis, het terrorisme en derhalve terugloop van investeringen en toerisme. De Turkse Minister van handelszaken liet weten dat de mislukte coup maar liefst 90 miljard Euro heeft gekost. Dan moet men concreet denken aan het wapenmateriaal en vernielde gebouwen, maar ook afbestelde reizen en goederenbestellingen.

Volgens de bekende Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s komt de kredietwaardigheid van Turkije in het gedrang nu toetreding tot de EU nog altijd onduidelijk is. Men heeft dan ook besloten om de rating voor het land te verlagen, mede ook vanwege deze economische tegenslagen. Toch is de economische situatie in Turkije relatief stabiel gebleven. De lira en de beurzen gingen onderuit maar het negatieve effect van de couppoging was van korte duur.

De Turkse beurskoersen en staatsobligaties zijn al weer licht gestegen. Opvallend genoeg trekken nu al weer investeerders naar het land toe en wordt er al weer volop geld in het land gestoken. Er zouden nog veel goedkope bedrijven en bezittingen zijn die te mooi zijn om te laten liggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.