Franse toeristensector in vrije val na aanslagen

aug 11, 2016 by

Franse toeristensector in vrije val na aanslagen

Sinds vorig jaar gaat Frankrijk gebukt onder een ware golf van aanslagen en aanvankelijk was de sfeer strijdbaar, maar nu begint Frankrijk de pijn te voelen: buitenlanders beginnen Frankrijk te mijden als vakantiebestemming. In de eerste zes maanden van 2016 waren er in vergelijking met vorig jaar 10% minder overnachtingen door buitenlandse toeristen.

 

De aanslagen in Parijs hebben een diepe indruk gemaakt in het buitenland. Niet alleen werd de hoofdstad van een machtige natie, namelijk de atoommacht Frankrijk, in het hart getroffen, maar werd ook het imago van Parijs als een toeristenbestemming een flinke deuk toegebracht. Voor een buitenstaander lijkt nu heel Parijs onveilig: het imago is veranderd van een romantische plek naar een plaats van dood en verderf.

 

Afgelopen mei ging de Parijse burgermeesteres Anne Hidalgo om die reden naar China om Parijs te promoten als een veilige stad. Chinese toeristen hebben hun buik echter niet alleen vol van de aanslagen van Noord-Afrikanen, maar ook van de overvallen door Noord-Afrikanen: begin augustus trachten Noord-Afrikanen een hele buslading met Chinese toeristen te overvallen.

 

De onrust in Parijs is niet van gisteren. Sinds de onlusten van 2005 is het elk jaar raak met Oud en Nieuw: rellen en honderden autobranden. Met Oud en Nieuw hoef je al niet meer naar de Champs Elysées in hartje Parijs, want daar lopen dan groepen Noord-Afrikanen rond om iedereen en met name de politie uit te dagen om rellen te veroorzaken. De sfeer wordt op die wijze al jaren verziekt, de aanslagen versterken alleen een trend die al bestaat.

 

In de mainstream media wordt de herkomst van het terrorisme, de rellen en de criminaliteit vaak verzwegen of soms komt de ongemakkelijke waarheid toch naar boven: de verandering van de etnische samenstelling van Frankrijk in het algemeen en Parijs in het bijzonder. Het roept de pertinente vraag op of een romantische stad als Parijs nog hetzelfde is als de Fransen zijn vervangen door Noord-Afrikanen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.