Vertaaljournalistiek

jul 26, 2016 by

Vertaaljournalistiek

Het lijkt meer regel dan uitzondering waar het om de journalistieke samenstelling van nieuws gaat, het her en der overnemen van persberichten. Dat houdt in dat zonder iets te verifiëren niet alleen enkele zinnen, maar zelfs hele berichten van Amerikaanse persorganisaties worden overgenomen. We schreven al het al eerder, dat ook kranten als de Volkskrant zich aan soortgelijke praktijken schuldig maken, maar dat geldt uiteraard ook voor websites op het internet.

De website in kwestie is NU.nl. Dat is niet zomaar een website, maar is op dit moment de best bezochte nieuwswebsite van Nederland. De website presenteert haar nieuwsberichten simpel en overzichtelijk, geschreven in korte stukken, die hapklaar worden opgediend. Maar wat betreft het geopolitieke nieuws en inzichten verkeerd men duidelijk – hoe kan het ook anders – in het volgzame NAVO en V.S.A. kamp.

NU.nl maakt geen geheim van het deels vertalen van dit nieuwsbericht van Reuters, want het wordt netjes onderaan het eigen nieuwsbericht weergegeven. Hoewel dit voor de gemiddelde lezer, of zelfs het merendeel niet gezien zal worden. Het bewuste bericht gaat over een e-mail hack bij de Democratische Partij in de V.S.A. De dader is uiteraard Rusland en ook wordt de vraag beantwoord hoe men dit weet. Anonieme functionarissen hebben dit bevestigd.

Het bericht toont helder het grotere plaatje dat men wil meegeven aan de lezers, namelijk dat Rusland achter deze ‘hack’ zit. Hoewel met enig voorbehoud, de Russen zitten vermoedelijk achter deze aanval en het is vermoedelijk onderdeel van een grotere hackcampagne. Reuters zelf gaat nog wat verder en trekt de conclusies dat men de Amerikaanse verkiezingscampagnes zou willen beïnvloeden, dit ten gunste van de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Vorige week gaf de Nederlandse journalist Wierd Duk een klein tipje van de sluier over de werkwijze van onze journalisten inzake deze geopolitieke vraagstukken. Er zijn namelijk NAVO-reizen, waarop journalisten worden uitgenodigd en in de watten worden gelegd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.