Kunst mag wat kosten

jul 5, 2016 by

Kunst mag wat kosten

Vorig jaar besloot de Nederlandse regering samen met Frankrijk tot het overgaan van de aankoop van de twee familieportretten van Rembrandt. Eigenaar: de joodse bankiersfamilie Rothschild. De kostprijs was maarliefst 80 miljoen euro voor Nederland en hetzelfde bedrag voor Frankrijk. Het mag wat kosten. Maar aan de andere kant worden er landelijke breed bezuinigen doorgevoerd ten laste van de kleinere kunstenaars.

Overheden en kunstinstellingen doen wel meer opvallende zaken met hun geld, waar het kunst betreft. Zo is de stad Delft overboord gegaan met de promotie van Johannes Vermeer. Waarbij de huidige tentoonstelling miljoenen kost, zonder die hier erg goed over na is gedacht. Het lijkt een landelijke trend, er gaat vooral veel geld om allerhande ideeën en projecten die goed staan voor de loopbaanplanning van de betreffende directeur of wethouder.

De brede bezuiniging op de kunsten lijkt onnodig zwaar. Vanaf 2010 staan de kunstsubsidies, het systeem in Nederland van overheidswege ondersteunen van de kunst, onder behoorlijk druk. Reden is de grootschalige bezuiniginn op het overheidsbudget, waar geen enkel Ministerie onderuit kon geraken. Het cultuuraanbod komt al langer grotendeels zonder subsidie van de overheid tot stand. Sinds 2013 wordt van culturele instellingen verwacht dat zij zich nog meer op ondernemerschap richten.

Het zoals wel vaker te maken met de keuzes die worden gemaakt. Zoals de keuze om tijdens de financiële crises de bevolking op te laten draaien voor 125 miljard euro. De Bankiers zijn in dat verhaal zonder enig kleerscheuren weggekomen, om vervolgens jaren later bij een bankier kunst aan te schaffen. En dat niet alleen, de overheid ging bij het faillissement van de DSB-bank van Scheringa zelfs over tot het massaal verkopen van de kunst uit de boedel.

Related Posts

Share This

3 Comments

 1. stef

  Ik persoonlijk vind het wel een goede zaak dat er op subsidies voor kleine kunstenaars wordt bezuinigd. De archieven van de gemeentes liggen nu vol met onverkoopbare kunst van deze kunstenaars. Prioriteit van de overheid moet liggen bij lastenverlichting voor de werkende mens.

 2. Ruud Borgmeester

  Reële marktwaarde nog niet de helft? (zoals bij aankoop ‘Victory Boogie-Woogie’ door een vrindje van Wellink i/o van de Koningin)

  Lekker makkelijk toch. Zitten op zakken geld van een ander, en dat mogen/moeten opmaken. De massa interesseert de hobby’s van de gesubsidieerde elite niet of nauwelijks.
  En als het een flop wordt, nog niks aan de hand. Immers, de overheid heeft geen winstdoelstelling.
  Laat Rotshield stikken in zijn bij elkaar gezwendelde kapitalen en de kunst die hij ermee monopoliseert. Die dynastie kan alles in de wereld zich toe-eigenen.

 3. test

  test

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.