Het zwart racisme in de VSA

jul 12, 2016 by

Het zwart racisme in de VSA

De mainstream media hebben hun mond vol over de Black Lives Matter-beweging (BLM) in Amerika. Het verhaal van BLM is dat de Amerikaanse politie instutitioneel racistisch is en bewust jacht maakt op zwarten met de dood tot gevolg. De Amerikaanse politie is zeker geen verzameling van engelen, maar dat is de zwarte gemeenschap ook niet. Als ergens wel het racisme overheerst, dan is het onder Amerikaanse zwarten. Daarvoor hoef je overigens niet allerlei marginale groepen voor het voetlicht te brengen.

Twintig jaar geleden werd Amerika opgeschrikt door een dubbele moord op de (blanke) ex-vrouw van zwarte bekendheid O.J. Simpson en haar toenmalige vriend. Al het bewijsmateriaal wees naar Simpson, maar deze slaagde er in om zijn verdediging te laten draaien op de beschuldiging van racisme aan het adres van de Openbare Aanklagers en de politiediensten – deze zouden het bewijsmateriaal hebben achtergelaten op de plaats van het misdrijf en hem proberen op te laten draven voor de moord.

Deze racisme-taktiek had effect want er ontstond een kloof in de Amerikaanse samenleving tussen blanken die overtuigd waren van Simpson’s schuld en zwarten die geloofden dat Simpson onschuldig was. De jury voor Simpson’s rechtzaak was ook overwegend samengesteld uit zwarten om de schijn van racisme tegen te gaan: 9 van de 12 juryleden was zwart. Het misdrijf was echter gepleegd in Santa Monica en normaal gesproken zou de jury om die reden uit dit district komen, maar dat zou betekenen dat de jury bijna geheel uit blanken zou hebben bestaan. De overwegend zwarte jury sprak Simpson vrij. Later werd hij alsnog schuldig bevonden in een civiele zaak.

Wat de Simpson-zaak duidelijk maakte voor veel Amerikanen is dat zwarten in het geval van een conflict dat de schijn heeft van een rassen-conflict zich ondubbelzinnig achter de zwarte scharen, of deze schuldig is of niet. En dat is een patroon wat we ook terugzien bij BLM – de rotte appels van de zwarte gemeenschap worden voorgesteld als engelen die worden belaagd door de (politie)demonen. Vaak blijkt dat deze ‘zwarte engelen’ een strafblad hebben en zich niet zelden hebben verzet tegen hun arrestatie. Aangezien veel zwarte criminelen vuurwapengevaarlijk zijn, nemen Amerikaanse politie-agenten geen risico’s – jaarlijks verliezen meer dan 100 agenten hun leven.

Zoals gezegd is zwart racisme geen monopolie van BLM. In hun werk Race, crime and justice (2005) wezen Shaun Gabbidon en Helen Greene tien jaar geleden al op de trend waarbij zwarte juries in toenemende mate zwarte verdachten vrijspreken ondanks dat het juridisch bewezen is dat zij schuldig zijn. Zwarte rassenidentiteit gaat dus boven justitie. Zodoende wordt het rechtssysteem ondergraven door racisme, namelijk het laten primeren van rassenvoorkeur boven juridische principes.

Dezelfde trend zien we ook terug in de politiek – etnische voorkeur gaat boven principes. Zo kon Obama rekenen op 90% van de zwarte stem, en zelfs de bekende zwarte Republikein Colin Powell sprak zich in 2008 uit voor Obama. Het is opmerkelijk hoe vanzelfsprekend dit stempatroon is, want dat is het natuurlijk niet: nationale politiek gaat over de beleidskoers betreffende economie en buitenlandse zaken, en niet over rassenvoorkeur. Zo stemmen zwarten overwegend Democratisch en voor de ‘hope and change’ van Obama, maar een radicale blanke Democratische kandidaat als Bernie Sanders kan zwarten niet bekoren.

In het verhaal van hedendaags racisme krijgen blanken de volle laag als het gaat om verdachtmakingen van racisme. De zwarte gemeenschap heeft echter een traditie om altijd voor de eigen raciale groep te kiezen, zelfs als dat criminelen betreft. Het is opmerkelijk dat zwarten zich druk maken om de paar honderd doden door politiegeweld, maar niet over de duizenden doden als gevolg van het criminele geweld binnen de eigen gemeenschap. Integendeel, liever spreken zij zwarte criminele vrij in jury-rechtspraak. Ook in de politiek gaat rassenvoorkeur boven principes. Zodoende valt er weinig te verwachten van de zwarte gemeenschap als het gaat om het afbreken van rassenvoorkeuren.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.