MH17: Onderzoeksteam doet aan zelfpromotie

jun 7, 2016 by

MH17: Onderzoeksteam doet aan zelfpromotie

Nieuws van het onderzoeksteam dat zich bezighoudt met de ramp MH17. Een publieke inzage over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek. Ofwel een mooie website, met overzichtelijke informatie en kant- en klare verhalen én vooral aandacht voor de moeilijke omstandigheden van het onderzoeksteam. Het past dus in het bredere verhaal dat in een eerder uitgebreid rapport na voren kwam en is enkel maar bedoeld om het officiële onderzoek te verkopen.

Het is natuurlijk raar, bijna twee jaar na datum met een dergelijke online magazine naar buiten te komen. Daarbij onderschat men wellicht de eigen bevolking, want ik vermoed dat op een kleine groep na, niemand dit gehele magazine gaat lezen. Het lijkt dus vooral bedoeld om naar voren te brengen dat men nog bezig is en dat het niet al te snel gaat en men hiervoor begrip verwacht. Daarbij breit men hier uiteraard verder op de eerdere theorie dat het vliegtuig door een Russische Buk-raket van het model 9N314M is neergehaald.

Het hele onderzoek en dus ook het verkopen hiervan middels een magazine, loopt door tunnel waar aan het einde een Russische dader staat. Andere opties of bewijs worden niet gezien. Neem als voorbeeld de zichtbare schietgaten aan de vliegtuigkant van de piloot, die toch om een verklaring roepen. Maar deze zal nooit komen van het onderzoeksteam, wel heeft men een onderdeel van de Buk-raket gevonden en dat past wel precies bij het grotere plaatje en wordt dus meegenomen.

Wellicht het meest opvallende is dat de rechercheurs te Kiev nauw samenwerken met de SBU, de veiligheids- en opsporingsdienst van Oekraïne. Een land dat in oorlog verkeert met de rebellen en uiterst negatief ten opzichte van Rusland staat. Direct na de crash bleek dat deze dienst de beschikking heeft over grote aantallen getapte telefoongesprekken en andere data. Dezelfde dienst dus die videoinformatie aanleverde over colonnes Russische Tanks in Oekraïne. Dat bleek uiteindelijk niet waar.

Het is met dit promotieverhaal van het eigen onderzoek vooral duidelijk, wat er straks als eindresultaat uit komt te rollen. Na de zomer maakt het onderzoeksteam de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek bekend. Rusland en Maleisië zullen daarnaast hun eigen onderzoek in oktober van dit jaar presenteren. Wellicht dat dit nog wat interessants oplevert.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.