Victor Halberstadt is ‘onze’ Bilderberger

mei 2, 2016 by

Victor Halberstadt is ‘onze’ Bilderberger

De Bilderbergconferentie vindt dit jaar in het Duitse Dresden plaats. Er is nog niets bekend over zowel de gastenlijst als de agenda. Wel heeft de club een vaste stuurgroep die deze evenementen ieder jaar aanstuurt. Daar zit ook iemand tussen met de Nederlandse nationaliteit, te weten Victor Halberstadt. (eerder van 1980 tot 1999 Honorair Secretaris-Generaal van Bilderberg) Wat is eigenlijk zoal over deze man bekend? Antwoord: nauwelijks iets. Daarom een korte impressie.

Wetenschap, bedrijven, investeringsmaatschappijen, politiek, zijn de categorieën waarin hij werkzaamheden heeft verricht. Lid van de PvdA, kabinetsformateur in 1981 en Hoogleraar Openbare Financiën bij Rijksuniversiteit Leiden, van 1 oktober 1974 tot 1 juli 2009. Wat ook opvalt uit de CV van Halberstadt is de uitgebreide lijst van commissariaten.(o.a. KPN, DaimlerChrysler) Hij was kroonlid van de SER en is sinds 1991 internationaal adviseur van de machtigste bank op Wall Street: Goldman Sachs.

Voor wie op zoek gaat naar politieke opvattingen van Victor Halberstadt, zal diep moeten graven, maar komt toch elke keer op twee woorden uit: geld en macht. Hij geeft aan geen interviews te verstrekken en heeft ook nergens een lijst van zijn publicaties staan, alleen kort een aantal toespraken. Hij geldt echter als hoogst bekwaam netwerker en een uiterst discreet handelaar in vertrouwelijke informatie.

Dat hij een sterke netwerker is én voor wie dan wel, komt sterk naar voor bij zijn lezing uit 2008 (PDF) voor de Duisenberg Foundation. Daarin schept hij op dat hij Wim Duisenberg kon informeren om bij een schaduwkabinet te komen, als eerste stap om vervolgens na de kabinetsval minister te worden. Halberstadt vertelt vervolgens dat Duisenberg daarna ook minister van Financiën werd en wel in het kabinet-Den Uyl (1973-1977).

Halberstadt is een vertegenwoordiger en netwerker van de machtselite en tracht hen bij elkaar te brengen, om zo de wereldeconomie te kunnen controleren en de grote lijnen uit te zetten. Zijn langdurige positie bij Goldman Sachs alleen al, vertelt genoeg over wat deze koers betekent voor mensen die niet tot deze elite behoren.

Beluister Victor Halberstadt kort, bij de Summit on the Global Agenda 2010

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.