Het drama van de JSF-straaljager

mei 25, 2016 by

Het drama van de JSF-straaljager

Een mooi staaltje reclame met de binnenkomst van de Joint Strike Figther (JSF) in Nederland. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert was aanwezig op de vliegtuigbasis voor de aankomst van de toestellen. We hebben dan eindelijk, na jaren wachten, twee exemplaren om hier te testen. Er staan echter meerdere vragen open, waaronder de meest interessante vraag, nu dit hele proces zo lang heeft geduurd; hoe actueel en bruikbaar is het toestel nog?

Het nut van dit toestel is door het huidige kabinet in 2013 gevalideerd, op grond van de nota ‘In het belang van Nederland’ van het Ministerie van Defensie en er is afgesproken dat de aanschaf van 37 JSF-toestellen binnen het budget van € 4,5 miljard moet passen. Echter het ontwikkelingsprogramma van het toestel loopt al veel langer, Nederland stak zelf al in 2002 een miljard in het project, waaraan ook nog andere landen deelnemen.

Daarbij is het toestel gezien alle ongemakken van begin af aan een probleemverhaal. Zo zijn er problemen met de aandrijfas, de zichtbaarheid en de brandstoftanks. Ook is er een kleine capaciteit om extern bommen te dragen en heeft het vliegtuig te klein, intern verborgen wapenarsenaal. Een andere klacht van omwonenden in Nederland is dat dit toestel meer herrie zal gaan maken dan de F-16.

Probleem van het toestel is dat het voor zo veel taken tegelijk is gebouwd dat het nergens echt goed in is. Op dit moment bombardeert de Nederlandse luchtmacht de Islamitische Staat met F-16’s in Irak en Syrië en dat zou in de toekomst dan een taak worden van de JSF. Maar vanwege de kleine capaciteit om bommen te dragen, zal ze dus veel minder effectief zijn dan de F-16’s. Omdat we in de toekomst ook ons met dergelijke missies gaan bezighouden, lijkt dit alvast een behoorlijk probleem.

Tevens is het zo dat andere landen buiten de Atlantische kliek, gewoon doorgaan met ontwikkelen van het wapenarsenaal. Met name Rusland heeft op talloze punten een voorsprong op de NAVO/VSA spullen. Een dergelijke miskoop is misschien ook een goed moment om oude Nederlandse waarden weer eens op te pakken, zoals handel en begrip voor andere beschavingen, dat i.p.v. oorlog en wapenwedlopen.

Related Posts

Share This

1 Comment

 1. Ruud Borgmeester

  Libie, Afghanistan, en Syrie bewijzen dat luchtmacht in de moderne oorlogsvoering niet dient om een vijand te verslaan.
  Vluchten dienen om wapens en voedsel voor IS, of andere gelegenheids doodeskaders, te droppen.

  Verder nemen drones in toenemende mate het moorden van de beoogde doelwitten voor hun rekening ahw.

  Dit toestel is zo slecht, qua ontwerp, het gaat nooit echt operationeel worden. Zelfs de grootste klant, het Pentagon, is al begonnen te zoeken naar een andere leverancier.

  Sinds ik leerde dat NAVO-partner IZRELL 30 toestellen van Finmeccanica heeft gekocht, dus niét de misgeboorte van een 3-in-1 straaljager, weet je wel hoe laat het is.
  Heimelijk doel is Europa financieel leeg te trekken. Klem te zetten, en voor generaties aan obscene bedragen overmaken aan het Militair industriële Complex, de kurk waar de VS nog op drijft.
  https://it.finance.yahoo.com/notizie/leonardo-finmeccanica-consegnato-ultimo-m-346-israele-170715098.html

  Eerlijk gezegd, militair-strategisch is het zo dat er geen enkele serieuze macht is die tegen de NAVO kan opboksen.
  De NAVO besteedt meer aan wapentuig dan alle andere landen van de wereld bij elkaar. 10 x meer dan bv. Rusland, dat – objectief gezien – geen enkele bedreiging toont, noch vormt.

  De acute bedreiging voor ons komt van stille wapens. Zoals de subversieve activiteiten van ngo’s, denk-tanks, Soros Kleurenrevoluties, nep-migranten, infiltratie van de universiteiten, en de Regering en de waakhonden zelf, zoals blijkt bij TTIP – wat neerkomt op de EU stealth onderwerpen aan de VS.
  De ‘P’ van ‘Partnership’ moet dan ook niet letterlijk genomen worden – dat is fataal. ‘Partnership’ is een label dat er om reden van propaganda aangehangen is.

  En daar helpt geen JSF, zelfs geen tankdivisie, aan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.