Congres: Dwarsdenken: Rusland en het westen

mei 21, 2016 by

Congres: Dwarsdenken: Rusland en het westen

In Utrecht werd vandaag door Emprique een congres over Rusland en het westen georganiseerd en er waren een viertal interessante sprekers uitgenodigd. Drs. Marie-Thérèse ter Haar van dit Instituut liet aan het begin weten, dat deze middag was bedoeld om eens anders te kijken naar de relatie tussen Rusland en het westen, dan enkel met de westerse bril.

Prof. Karel van Wolferen ging uitvoerig in op het geopolitieke vraagstuk, uitte zijn zorgen over de opgelopen spanningen, de opbouw van militarisme en de openlijke anti-Russische en anti-Poetin houding in het Westen. Hij is verbaasd bij de Nederlandse unanimiteit over de agressie van Rusland, terwijl hier volgens hem geen feiten voor zijn. De EU is in het verhaal vazal van de V.S.A. Prof. Gilbert Doctorow wist te vertellen dat zelfs in de media van de V.S.A. een substantieel aantal mensen weet dat het westen schuldig is aan deze conflictsituatie, maar zich niet uitspreekt uit angst baanverlies. Hij weet ook dat veel mensen Rusland niet begrijpen en richting het land de toon onbeschaafd is geworden, Vladimir Poetin wordt voor duivel uitgemaakt. De burgermaatschappij wordt daarmee klaar voor oorlog gestoomd. Na val Sovjetunie kwam NAVO-uitbreiding naar het oosten, Poetins handreikingen werden afgewezen, daarom werd vanaf 2007 de relatie steeds slechter.

In een tweegesprek tussen beide Professoren, met vragen van het publiek, kwam naar voren dat er over deze materie in Nederland niet wordt gediscussieerd. Alle kranten denken over dit onderwerp hetzelfde. De propaganda tegen Rusland komt overal terug, zelf in boekrecensies en kookrubrieken. Rusland heeft een meer divers medialandschap dan de EU. Crimea hoort bij Rusland, dat is met een referendum afgedwongen, dus geen annexatie door Rusland. Crimea kon onmogelijk bij Oekraïne blijven, vanwege verlies haven van Sebastopol. Prof. Doctorow had nog tips om deze verhouding te verbeteren, zelf deze ideeën privé uitdragen, positieve organisaties steunen, kranten aanschrijven en op fouten wijzen. Prof. Van Wolferen wees erop om niet in de oude analyses van links of rechts mee te gaan, omdat deze situatie helemaal nieuw is. Het is bijvoorbeeld niet het falen van het kapitalisme wat we nu zien gebeuren.

Journalist Joost Niemöller sprak over de ramp van MH17 en zag geen enkele weergave van de Russische standpunten hierover in de Nederlandse media en probeert zelf deze ramp vanuit meerdere invalshoeken te behandelen. Het onderzoek is politiek gestuurd, wordt overal tegengewerkt en na 2 jaar weten we nog niets over de daders. Het onderzoeksteam heeft moeite met verzamelen bewijslast, krijgt van niemand satellietfoto’s, in Rusland is de radar kapot, bij Oekraïne stonden radars uit, V.S.A. heeft data afgegeven en geen foto. Niemöller denkt dat we pas echts iets weten wanneer er een rechtszaak komt en dan zal ook blijken welke bewijs rechtsgeldig is.

Afsluiter van de dag was Drs. Marie-Thérèse ter Haar die op het gewone leven van de Rus wilde inzoomen. 90 % procent van de Russen staat achter het land en Vladimir Poetin. Dat komt, omdat er nu in Rusland stabiliteit en orde is, de oligarchen zijn ingekapseld, de middenstand gezonder is, de bouw van ziekenhuizen, wegen en politie en de buitenlandse schuld is afbetaald. De Russen zagen vanaf het moment dat Poetin aan het roer kwam het land verbeteren en zijn hier trots op, wat zich o.a. vertaalt in modieus bezoek aan de Russisch orthodoxe kerk. Er is dan veel onbegrip over de houding van het westen en de constante kritiek op Rusland.

Het congres bracht zodoende talloze inzichten naar voren, die via reguliere kanalen niet te horen zijn. De insteek van het congres, zich verdiepen in elkaar en in plaats van confronteren, het is een positief idee in tijden van verwarring en atlantische oorlogspropaganda.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.