Banksters en de wereld zonder contant geld

mei 9, 2016 by

Banksters en de wereld zonder contant geld

Eind april zijn een honderdtal kopstukken van financiële instellingen in New York bij elkaar gekomen. De achtergrond van het bijeenkomen was het testen, bekijken en het mogelijk invoeren van nieuwe software onder de naam Blockchain, die financiële transacties moet versnellen. Het idee; contact geld omzetten in digitale bezettingen, om vervolgens direct een transactie af te kunnen handelen. Wall Street blijkt al om te zijn en mee te gaan met deze wijziging.

Waar nu met financiële transacties eerst een bericht of document wordt verstuurd en er dagen overheen gaan voordat het geld daadwerkelijk in het bezit is, zal dit middels deze software onmiddellijk kunnen gebeuren. Dus geen oppotting van gelden meer en dus kostenreductie voor de banken. Maar natuurlijk ook steeds minder grip en controle door gewone mensen, die nog meer afhankelijk worden van de banken.

Het past in de lijn van het verder digitaliseren van gelden en het sneller verplaatsen en controleren hiervan. Er is al discussie in de Europese Centrale Bank over het afschaffen van het 500 euro biljet, men wil dit voor 2018 uit de roulatie hebben en dat zou wel eens een voorbode kunnen zijn van wat er nog komen gaat. Elders in Europa worden ook al het aantal geldautomaten verkleint, contante betalingen boven bepaalde bedragen niet geaccepteerd. Zelf heb ik Nederland al eens niet met een muntstuk vna 1 of 2 cent of een biljet van 100 euro kunnen betalen.

Banken doen er alles aan om het giraal betalingsverkeer te bevorderen door pinnen, mobiel betalen en elektronisch bankieren. En het is dan al het geval dat meer dan 90 procent van alle betalingen giraal gaan en dus nog minder dan 10 procent in contant geld. Al is ook die stroom inzichtelijk, omdat er de verplichting aan banken is om grote contante opnames en stortingen te melden.

De grip van de bankiers op het geld wordt dus groter en groter en dit wordt dan nog aangevuld met nieuwe technieken waarbij bedragen met een druk op de knop verplaatst kunnen worden.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.