Onze valse Nederlandse bedrijfselite

apr 16, 2016 by

Vandaag deed oud-Philips topman Cor Boonstra een oproep: ‘Stop zelfverrijking’. De ex-topman van het Eindhovense concern noemt het in de krant ‘fantastisch’ als een topman van DSM, een man van Shell, een man van Unilever en nog één of twee anderen zouden opstaan en zeggen: het is mooi geweest, het is genoeg zo, we gaan met elkaar spelregels opstellen om aan die tendens van nooit genoeg een einde te maken.

 

paul-polman

 

Het is tekenend dat dhr. Boonstra juist deze bedrijven noemt. Juist de topmannen van deze bedrijven maken het bont. We staan stil bij het meest schaamteloze exemplaar: dhr. Paul Polman CEO van Unilever. Een blik op deze man maakt meteen duidelijk dat de oproep van dhr. Boonstra weinig vrucht zal hebben en vooral interessant voor de buhne is. De heer Polman is niet alleen een voorbeeld van zakkenvullerij. Hij is ook uitermate hypocriet. Zijn voltijdbaan bestaat er voornamelijk uit om anderen (liefst niet direct benoemd) met opgeheven vingertje de morele maat te nemen en Unilever en vooral ook zichzelf op de borst te kloppen. Dit is geformaliseerd in het USLP (Unilever Sustainable Living Plan).

Het USLP is een ambitieus plan om Unilever als het sociale, gezonde en millieuvriendelijke bedrijf neer te zetten. Als de leugen maar vaak genoeg herhaald wordt, denkt de toeschouwer vanzelf wel dat het de waarheid is.

Bij deze de feiten:

Paul Polman verdiende 9.6 mln. euro in 2014. In datzelfde jaar verklaarde dhr. Polman  dat hij zich schaamt voor de hoogte van zijn eigen salaris. Met wederom veel bombarie klopte hij zich op de borst dat anderen hem meer salaris wilden geven maar dat hij dat heeft geweigerd. Ook claimt dhr. Polman dat hij geld helemaal niet belangrijk vindt. De schaamte werd absoluut niet gevolgd door actie. Het salaris over 2015 was onverminderd hoog. Van alle Nederlandse bedrijven is de verhouding bij Unilever het meest scheef. Polman pakte in 2014 maar liefst 279 keer het salaris van een gemiddelde Unilever werknemer.

Unilever is alle mooie praatjes ten spijt sowieso niet het toonbeeld van een goed werkgever. Zo zijn er geregeld aanvaringen met de vakbonden over voorstellen van Unilever die zelfs het wettelijk minimum ondermijnen. Verder is omstreden hoe Unilever de expat regeling gebruikt. Ook zijn de pensioenversoberingen, salarisbevriezingen op zijn minst niet netjes. Dit is een direct gevolg van wederom grootsprakerige beloftes dhr Polman om de marges te verbeteren.

Ook op de milieu vriendelijkheid van Unilever in met name de derde wereld is veel af te dingen: zie deze clip. Met mogelijkheid tot tekenen petitie.

Tenslotte is er de rol van dhr. Polman als politiek lobbyman. Hij is zonder twijfel een lobby figuur voor massa immigratie en multi-cultuur. Zo geeft Unilever openlijk aan bewust meer “Nieuwe Nederlanders” te werven voor een bedrijf waar toch al niet echt veel Nederlanders werken.

Progressieve Nederlanders hebben terecht jarenlang met wantrouwen gekeken naar de hypocritie van sommige Nederlandse CEO. Het wordt hoog tijd dat heel Nederland dat doet.

 

 

 

 

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.