Onrust in de Baltische Zee: Wie provoceert wie?

apr 19, 2016 by

Onrust in de Baltische Zee: Wie provoceert wie?

Een incident boven de Baltische Zee dat wederom volkomen eenzijdig wordt verslagen door de voltallige Nederlandse pers. Er kwamen daar een Russisch en Amerikaans vliegtuig met elkaar in contact. En wat maakt de pers er van: Rusland provoceert, om vervolgens naar hartenlust Amerikaanse bronnen aan te halen. Een logische reactie op het nieuws zou zijn: wat doen de Amerikanen in godsnaam helemaal in de Baltische Zee?

De Amerikanen zeggen verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid van Europa, want die zou worden bedreigd door Rusland. Dat is het voorwendsel, want de V.S.A beschouwen zowel China als Rusland sowieso als een bedreiging voor de eigen nationale veiligheid. Met dit in het achterhoofd worden dus landen gedwongen, of komen er zelf mee, om Amerikaanse troepen een plek te bieden binnen het land, zo ook in Europa.

Echter hebben de Russen natuurlijk ook een leger en legerbasissen in de uithoeken van het reusachtige land. Zo ook aan de Baltische Zee, te weten de Baltische Vloot, die ligt in de haven van Kaliningrad, een stuk land tussen Polen en Litouwen. Het is natuurlijk logisch om daar in en uit te varen en oefeningen te houden.

Dat vliegtuigen elkaar dan ook van dichtbij zien en binnen schietbereik komen is dan ook niet zo raar. Men gaat echter in de pers wel heel ver met de eenzijdige beschuldigingen en haalt een anonieme Amerikaanse functionaris aan die dit bestempelde als een van daad van agressie. Maar duidelijk is volgens de pers wel dat het hier gaat om provocaties, agressie en onnodige acties, uitsluitend vanuit de Russische kant.

Het past echter allemaal in een groter verhaal, met als achtergrond dat de Verenigde Staten van Amerika hun militaire aanwezigheid in Europa de komende jaren gaan verviervoudigen. Dat op zich is al een verklaring van de onrust en vooral nogal een provocatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.