Angela Merkel is een Amerikaanse dweil

apr 28, 2016 by

Angela Merkel is een Amerikaanse dweil

De Amerikaanse President Barack Obama heeft de Duitse stad Hannover bezocht en twee dagen met zijn Duitse tegenhanger Angela Merkel gesproken. De Hannover Messe, een beurs waar de grote bedrijven samenkomen om te handelen, werd door Obama geopend. Hij stak daar het bekende verhaal van het Amerikaans imperialisme af, waarbij onder de mom van gezellig handel drijven keihard kapitalisme en oorlogsretoriek werden verkocht.

Op de officiële agenda stond dat er gesproken zou worden over de bilaterale betrekkingen en de wereldpolitiek. Zoals de crisis in Syrië en Libië en het daarmee verbonden terreurgevaar en vluchtelingencrisis. Evenals het conflict in Oekraine, de toekomst van Europa en de mogelijkheid van een Brexit, het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU. Nergens blijkt echter uit dat Duitsland als gelijke aan de onderhandelingstafel zou zitten.

Duitsland telt momenteel nog altijd een groot Amerikaanse leger op zijn eigen grondgebied, met rond de 5.000 nucleaire wapens, meer dan 40.000 militairen en meerdere militaire basissen. Het is logischerwijs lastig onderhandelen als de persoon aan de andere kant van de tafel zijn wapens op je heeft gericht. De eerste opdracht die Angela Merkel dan ook heeft ontvangen is om vaart te zetten achter het afsluiten van het TTIP-verdrag.

Dit verdrag is omgeven door geheimzinnigheid en is nog niet in zijn geheel inzichtelijk voor het grote publiek, maar de bedoelingen erachter zijn wel duidelijk. Hillary Clinton noemde het verdrag een economische NAVO. Wat we inhoudelijk wel weten is de enorme mogelijkheden die dit het verdrag het bedrijfsleven biedt, zoals de onmogelijkheden van het terugdraaien van privatiseringen en de mogelijkheid van investeerders om staten aan te klagen.

Als uitsmijter riep Obama wederom de valse voorstelling op dat Duitsland en de Europese Unie bedreigd worden door Rusland. Duitsland moet daarom troepen leveren aan de oostelijke staten van de EU en meer geld stoppen in de NAVO. Merkel knikte begrijpelijk en ging ermee aan de slag.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.