DNB gaat goud weer in het buitenland stallen

feb 25, 2016 by

DNB gaat goud weer in het buitenland stallen

Enkele jaren terug werd vanuit Duitsland een actie op om goud uit het buitenland te halen. Nederland wilde dat aanvankelijk niet, want het geld zou hoegenaamd veilig zijn in New York, Londen en Ottowa. Dit argument wordt uit den treure herhaald: tijdens de Koude Oorlog werd het geld gestald in Engeland, Canada en Amerika uit angst dat het in handen zou vallen van de Russen als er een invasie van West-Europa zou plaatsvinden.

De vraag bij een dergelijke spreiding is natuurlijk waarom het louter wordt verspreid over de financiële centra van de Angelsaksische landen, die bovendien gebonden zijn door hetzelfde bondgenootschap. Een grotere geografische spreiding zou toch meer voor de hand liggen, wellicht ook in wat meer neutralere landen.

In 2014 werd in het geheim toch een aanzienlijk deel teruggehaald uit met name Amerika: 20%. Vanaf toen zou 31% in New York zijn, 31% in Amsterdam, 20% in Ottowa en 18% in Londen. Deze spreiding staat nu toch weer op de helling. Gisteren maakte DNB bekend dat het gebouw aan het Frederiksplein in Amsterdam aan heel veel veiligheidseisen moet voldoen vanwege de grote hoeveelheid goud dat er ligt. Het goud moet dus weg.

Het goud in Amsterdam zal vast en zeker niet elders in Nederland worden opgeslagen aangezien er geen opslagplaatsen die aan dergelijke veiligheidseisen voldoen. Waarschijnlijk is deze hele kwestie rond de veiligheid rond het DNB-gebouw een voorwendsel om het goud weer terug naar het buitenland (lees: Amerika) te verschepen, waar het dan hoegenaamd weer ‘veilig’ zou liggen. Zo is de cirkel weer rond.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.