Contant geld en negatieve rente

feb 28, 2016 by

Contant geld en negatieve rente

Het verdwijnen van contant geld is bijna niet voor te stellen en dat geldt eveneens voor negatieve rente. Dit laatste zou betekenen dat bij de bank gestalde gelden van een particuliere spaarder in waarde verminderen, omdat er over betaald dient te worden. In Japan en Zwitserland is hierdoor de vraag naar grote biljetten, maar ook nog contant geld op zichzelf, enorm gestegen. Contant geld opnemen is hier een reactie op de negatieve rente, waarop dan weer wordt gereageerd door het in vraag stellen van contant geld als valide betaalmiddel.

Is het een wereldwijd aangestuurde actie en hangt het dus met elkaar samen? De bekende website corbettreport denkt van wel en heeft van landen over heel de wereld berichtgeving over de afschaffing van contant geld op een overzicht gezet. Gezien de concrete stappen en uitlatingen, lijkt het inderdaad erop dat men langzaam richting een wereld zonder contant geld wil gaan. Het gevaar hiervan is wel duidelijk, de rol van de bankiers in ieders leven wordt nog groter dan ze al is.

Er zijn economen die de negatieve rente zien als stap om de economie er bovenop te krijgen. Het zou een voordeel zijn, wanneer de rente kan worden aangepast aan de omstandigheden in de economie, ook als dat een negatief teken vergt. Men heeft aldus een extra middel, wel direct met de gelden van de bevolking, om de economie bij te sturen. Het zal ongetwijfeld veel mensen eerder doen denken aan gelegaliseerde diefstal, i.p.v. een zinvolle bijdrage aan de collectieve economie.

Op meerdere plaatsen wordt dan ook al, gewezen op de gevaarlijke tendens dat het verbieden van contant geld is. Het komt met name naar voren in drogredenen zoals dat 500 euro biljetten overmatig worden misbruikt door criminelen. Of zelfs dat het criminele circuit functioneert dankzij contant geld. Wat we echter van de afgelopen financiële crisis hebben geleerd is dat nu juist de bankiers zich ook heel slecht kunnen gedragen.

De logische reactie van mensen op een negatieve rente is dan ook om contant geld in eigen bezit te nemen, daarbij zijn mensen überhaupt moeilijk van de voorkeur van contant geld af te brengen. Het is dan ook interessant te volgen of men de makkelijke weg van de negatieve rente gaat volgen en of de bevolking daadwerkelijk reageert met het leeghalen van de bankrekeningen.

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Mario8282

    De combinatie van negatieve rente en geen contant geld is een directe roof: je geld is nergens meer veilig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.