Boek: De Schaduw Elite

feb 21, 2016 by

Boek: De Schaduw Elite

We zijn onderweg naar de volgende economische crisis, voor wie het boek De Schaduw Elite mag geloven, geschreven door financieel geograaf en professor aan de UVA Ewald Engelen. Het is zonder enige twijfel één van de interessante boeken van de laatste jaren, omdat het de staat van de financiële instellingen en de rol hiervan in de Nederlandse maatschappij analyseert en daarbij inzichtelijke maakt hoe de bankiers trachten de na de crisis van 2008 aangescherpte regelgeving terug te draaien.

Voor wie dit vergeten was, dankzij de roekeloze bankiers is de Nederlandse belastingbetaler opgezadeld met een factuur van 125 miljard euro’s. Dat verklaart ook direct een hoop van de bezuinigingen van de diverse regeringen die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen. Het boek schetst een verhelderend beeld van de vervlechting tussen spelers die eigenlijk nooit bij elkaar op schoot zouden moeten zitten, te weten bankiers, academici, journalisten, toezichthouders en politici.

Omdat er met gewoon bankieren, het uitlenen van geld en het bewaren ervan (spaarbankieren), al niet genoeg was te verdienen kwamen de banken er al snel op ook met gelden te gaan speculeren (zakenbankieren) Met dit laatste is het tijdens de crisis dan ook helemaal fout gegaan, omdat er daarbij nog eens talloze financiële producten kwamen – de schrijver heeft het over de verpakkingsindustrie – waarvan een deel uiteindelijk waardeloos bleek en vervolgens grootschalig verlies moest worden genomen.

De lijst met kritieken splitst zich op meerdere zaken; het schaduwbankieren, het financieren van economische activiteit door minder gereguleerde partijen, de nog altijd torenhoge nationale hypotheekschulden, het niet verhogen van het eigen vermogen van de banken. Maar denk daarbij nog aan de grootschalige ontwijkindustrie, van internationale grootbedrijven die hier een brievenbusfirma hebben en zo belasting ontduiken. Dat dit hele spel anno 2016 ook doordraait, geeft wel aan de financiële wereld nog altijd in hetzelfde bedje ziek is.

Ernstig voor de belastingbetaler, is het zwakke overheidstoezicht, van zowel de DNB als het AFM hier in Nederland, die beiden voor de crisis en tot op heden tekort schieten. Daarbij valt via simpele overzichtslijsten op dat er toch zoveel vervlechting is tussen bankiers en zij die hen moeten controleren.

Related Posts

Share This

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kunst mag wat kosten | Vrije Tribune - […] worden gemaakt. Zoals de keuze om tijdens de financiële crises de bevolking op te laten draaien voor 125 miljard…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.