Oude media, nieuwe media: newsbud

jan 20, 2016 by

Oude media, nieuwe media: newsbud

Je kunt klagen over de oude media, die je eenzijdig en opgewarmd nieuws (het internet is veel sneller!) brengen, maar je kunt je oriënteren op nieuwe alternatieve media. Zelf volg ik inmiddels al weer een tijdje een aantal Engelstalige alternatieve media die ik met onze lezers zou willen delen. Het zijn media die niet uitgesproken links of rechts zijn, maar wel de achtergronden bij het nieuws brengen en kritisch de overheid en de grote bedrijven tegen het licht houden.

Een Youtube-kanaal wat ik zeer kan waarderen is dat van Ry Dawson (ryse2sense), die zich vooral tegen de Amerikaanse neo-conservatieven richt maar ook uitgesproken standpunten heeft over kapitalisme. Zo schreef Ryan Dawson The Seperation Between Business and State. Hij lijkt bijna alles zelf te doen en tussen twee of drie banen door te schrijven en korte filmpjes in te spreken. Desalniettemin is hij nuchter en intelligent. Hij woont in Japan, wat hem de vrijheid verschaft om open over zaken te spreken.

Een andere Noord-Amerikaanse (vrijwillige) banneling in Japan is James Corbett. Corbett baseert zich op open bronnen (open source investigation), vaak mediaberichten die niet prime time worden uitgezonden of op de voorpagina belanden. Hij werkt dankzij donaties inmiddels voltijd aan zijn project en nodigt bezoekers uit om via een betaalpoort bij te dragen aan zijn onderzoek. Hij maakt wekelijks Youtube-video’s met nieuws en achtergronden, niet zelden met gastsprekers.

Een van de reguliere gastsprekers op de Corbett report James Evan Pilato van Media Monarchy. Samen met Pilato maakt Corbett de wekelijkse podcast/videocast #NewWorldNextWeek. Het is tsjokvol met interessante nieuwsberichten, inclusief positieve berichten onder de noemer ‘good news next week’. Een andere regelmatige gast bij Corbett is Sibel Edmonds van Boiling Frogs Post. Samen met Edmonds spreekt Corbett over geopolitieke ontwikkelingen.

Sibel Edmonds was een klokkenluider bij de CIA, waar zij werkte als o.a. vertaalster. Zij schreef hierover een boek: Classified Woman. Zij is de spil in een uniek project dat nu in de stijgers staat: Newsbud. In een videopodcast met James Corbett en Pepe Escobar lanceert zij sinds 15 januari dit jaar een project om journalisten louter door crowd-funding onafhankelijk en nonpartisan nieuws te laten maken: dat wil zeggen zonder overheidssteun, zonder steun van grote bedrijven en zonder politieke vooringenomenheid.

We bevelen onze lezers van harte aan om zelf te horen wat de initiatiefnemers van Newsbud willen met hun project:

 

 

1 Comment

  1. het is nobel nieuwsgaring via andere kanalen als de reguliere wen commerciele te realiseren. Het is ondoenlijk de wereld te begrijpen vanuit één enkele taal. De Amerikaanse hegemonie en haar neocon leiding is veel eerder dan door de thans opkomende alternatieve Amerikaanse nieuwsbronnen blootgelegd in staatsmedia van Rusland, China, Iran. Vertalingen vanuit die staatsmedia kunnen niet worden gemist, anders vervalt men toch in al dan niet kritisch americanisme.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.