Is nieuwe Duitse uitgave ‘Mein Kampf’ gevaarlijk?

jan 9, 2016 by

Is nieuwe Duitse uitgave ‘Mein Kampf’ gevaarlijk?

Het was weer het nieuws van de dag: Mein Kampf is weer te koop in Duitsland. Er worden echter magische eigenschappen aan het epistel van Adolf Hitler toegeschreven. Rechtse extremisten zouden hoegenaamd handenwrijvend staan te trappelen om het gedateerde boek weer te gebruiken. Wat is echter de huidige politieke waarde van het boek? En heb je een boek nodig om te moorden?

De rol van Mein Kampf in de opkomst van het nationaal-socialisme is hopeloos overdreven. Het boek kwam in twee delen in 1925 en 1927 uit, maar leidde niet tot een politiek succes. Integendeel, de NSDAP behaalde in 1928 minder stemmen bij de nationale verkiezingen dan in 1924 – partij zakte bijna een halve procent naar 2,6%. De partij kwam met andere woorden met de hakken over de sloot in het Parlement.

Het boek zelf is een tijdgebonden pamflet dat een antwoord gaf op de (geo)politieke constellatie van de jaren 1920 en de problemen van de Weimar Republiek. Mein Kampf is met andere woorden net als Das Kapital van Karl Marx in zijn eigen tijd actueel, maar tegenwoordig niet meer. De huidige politieke waarde is dan ook nihil. Bovendien: wie leest er tegenwoordig nog een politiek boek?

Verder wordt er gewezen op de rol van Mein Kampf bij de Jodenvervolging in Hitler’s Duitsland. Ook hier wordt de rol van dit boek hopeloos overdreven. De Joden werden niet verdreven en vervolgd omdat iedereen plotseling Mein Kampf had gelezen. Het is de redenatie van een boekenwurm dat mensen primair worden gedreven door wat ze lezen in plaats van wat ze beleven.

De vraag is ook of je een boek nodig hebt om mensen aan te zetten tot het vervolgen en doden van andere mensen. Bloedige vervolging van de ene door de andere groep komt doorgaans door opgelopen  belangenconflicten, zoals in het geval van de Hutu’s en Tutsi’s in Centraal-Afrika. De meesten van hen waren analfabeet en zij maakten elkaar desalniettemin bij honderdduizenden af met kapmessen.

Zelfs een ideologie die het goed meent met de mensheid, zoals de leer van Karl Marx, kan leiden tot tientallen miljoenen doden, zoals de 20ste eeuw heeft laten zien. We zullen tevergeefs zoeken naar instructies daartoe in het werk van Karl Marx. Karl Marx had overigens ook uitgesproken anti-semitische opvattingen in zijn werk, die opmerkelijk genoeg niet doorwerkten in de praktijk.

Het gevaar van het uitbannen van een boek of een categorie mensen is de neiging om het kwaad buiten jezelf zoeken. De scheidslijn tussen goed en kwaad loopt echter niet tussen mensen maar in je eigen hart. Ieder mens is tot kwaad in staat en als je je daar zelf niet van bewust bent, dan kun je op een dag zelf aan de ‘verkeerde kant’ staan, zonder dat je daar een boek voor hebt hoeven te lezen.

Share This

1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.