Chinese beurstoezicht drijft zichzelf in de grond

jan 5, 2016 by

Chinese beurstoezicht drijft zichzelf in de grond

Vorig jaar schreven we in Juli dat er in China een beurscrash in de maak was. Daarna leek de Chinese beurs zich te herstellen. Het zou een correctie zijn op de voorgaande groei. Nu bleek gisteren weer eens hoe gevoelig de koersen zijn in China. Er waren door de Chinese regering sinds de laatste grote koersdaling speciale maatregelen genomen om een verdere val te voorkomen: bij vijf minuten continue koersdaling wordt er een pauze van 15 minuten ingelast en als de koersen daarna nog blijven dalen wordt de handel gestaakt op die bewuste dag – dat gebeurde dus gisteren.

Het gevaar is dat het Chinese beleid om de handel stil te leggen of te stoppen kan leiden tot een verdere verkoop zodra de handel wordt hervat. Dat kan weer het gevaar oproepen van zogenoemde stop-loss orders. Een stop-loss maatregel is dat een aandeelhouder vantevoren aangeeft wanneer een aandeel dient te worden verkocht als de koersdaling een bepaald punt heeft bereikt. Zo kan een koersdaling leiden tot stop-loss orders, die vervolgens een nieuwe koersdaling inluidt en verse stop-loss orders kan loswoelen. Zodoende komt de beurs in een neerwaartse spiraal terecht.

Het Chinese beurstoezicht heeft draconische maatregelen genomen die heel Chinees zijn, namelijk een top-down benadering van het stilleggen van de handel. Wat de Chinese beurs echter nodig heeft is een cultuuromslag waarbij de actoren op de beurs bijvoorbeeld ophouden met insider trading. Insider trading houdt in dat je handel drijft met voorkennis, dat wil zeggen kennis die niet openbaar bekend is. Dergelijke praktijken komen neer op handelsmanipulatie op de beurs en zorgen voor onverwachte verschuivingen die kunnen leiden tot paniek of wantrouwen over de werkelijke staat van een bepaald aandeel. De ernst van deze praktijk werd afgelopen december nog aangetoond met een geruchtmakende zaak in China waabij beurstoezichthouders werden verdacht van insider trading.

China heeft met andere woorden nog een lange weg te gaan om een stabiele financiele markt te worden, maar voorlopig werken de toezichthouders niet bepaald mee aan het scheppen van een gezond klimaat op deze markten als zij corrupt blijven en alleen top-down maatregelen nemen. Er is een cultuuromslag nodig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.