Antifascisme 2016 contre Antifascisme 1940

jan 26, 2016 by

Antifascisme 2016 contre Antifascisme 1940

Tijdens een grote manifestatie in het Franse dorp Calais, voor open grenzen en vrije immigratie, liep het een aantal malen helemaal uit de hand. Er werden buurtbewoners bedreigd die de activiteiten niet zo zagen zitten. Daarbij werden ook talloze publieke en private eigendommen vernield (zie video), iets dat blijkbaar bij zulke manifestaties normaal is. Extra viel ditmaal op, de vernieling door antifascisten aan het standbeeld van de Franse Generaal De Gaullle. En met name de boodschap roept de vraag op; was Charles De Gaulle dan een fascist?

Om als eerste maar te duiden, fascisme heeft natuurlijk niets te maken met het wel of niet verplaatsen van mensen, of zelfs het binnenlaten binnen van mensen in een land. Het bezitten, bevolken van een plek – en het buiten houden van andere mensen – ergens op de aardbol is al veel ouder dan het korte bestaan van het fascisme, op het Europese werelddeel van 1922 tot en met 1945. Wij begonnen hier in Nederland met staatsvorming, toen het roven van de Spanjaarden in de 16e eeuw wat al te gortig werd. Toen was er Nederland en woonde het grootste gedeelte van de wereldbevolking niet in deze staat.

Maar wat betreft Generaal Charles De Gaulle dan? Hij was de drijvende kracht achter het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd verraden door zijn oude leermeester Philippe Pétain, die in een derde van Frankrijk een vazalstaat creëerde en samenwerkte met nationaalsocialistisch Duitsland. De Franse patriot De Gaulle besloot echter vanuit Londen de handschoen op te nemen tegen Hitler en was onbetwist de grote man, die in Frankrijk een groot deel van het ondergrondse verzet kon bewegen.

Een veel minder bekende antifascistische daad van formaat, is hoe Generaal Charles De Gaulle de fascistische couppoging van de Organisation Armée Secrète (OAS) en Franse activisten in Algerije afweerde. Deze militairen wilden namelijk van Frankrijk een autoritaire staat maken met de hulp van Franse kolonisten in Algerije. Tijdens de dekolonisatie stonden in 1961 in het dan nog Franse Algerije vier Generaals op die weigerden het gebied af te staan aan de Algerijnen. Ernstiger nog, ze wilden De Gaulle en zijn vijfde republiek omver werpen, ze kregen hierbij steun van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

De situatie werd zo kritiek, met name omdat er berichten waren dat parachutisten nabij Parijs zouden landen, dat Generaal de Gaulle een emotionele radio- en televisieoproep (zie video) aan het alle Fransen richtte om zich hiertegen te weren en hem te helpen. De straten stroomden vol en de bevolking schaarde zich achter De Gaulle en zo werd de putsch tegengegaan. De Generaal overleefde dit, en daarbij nog ongeveer dertig moordaanslagen, om pas jaren later te vertrekken.

Het kan dus niet zijn dat de vernielingen aan het standbeeld van De Gaulle gedaan zijn door mensen die tegen het fascisme zijn. Aangezien de organisatie die dit opeist tegen grenzen is en voor meer solidariteit, zal het wel een actieclub van een grote multinational zijn. Al die grenzen kosten namelijk alleen maar geld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.