Antieke Rome begon als asielzoekerscentrum

jan 2, 2016 by

Antieke Rome begon als asielzoekerscentrum

Wat maar weinig geweten is, is dat het moderne concept van asiel is afgeleid van de naam voor de tempel van de Romeinse god Asylaeus. In de Klassieke Oudheid konden tempels dienen als vrijplaatsen waar het verboden was om mensen te vervolgen of te arresteren. Volgens de legende over de oorsprong van Rome bouwden de tweeling Romulus en Remus vlak na hun stichting van Rome een tempel ter ere van Asylaeus, een asylum – met andere woorden een asielzoekerscentrum.

Wat opmerkelijk is aan de stichting van Rome is dat het plaatsvond in de valei van de Tiber. Mensen leefden in de Antieke Oudheid het liefst in gemeenschap op heuvels, waar zij veilig waren voor overvallen. Romulus en Remus vestigden zich in de relatief onveilige valei, wat ook niet goed was voor de gezondheid gezien de drassige moerassen rond de Tiber. Het kan goed mogelijk zijn geweest dat zij zelf ook uitgestoten waren uit bestaande gemeenschappen. Zij brachten immers voor de stichting van hun ‘stad’ (lees: gemeenschap) volgens de overleveringen geen stam of verdere familie mee. Later is dat wellicht verdonkeremaand door een verhaal over kinderen in de wildernis.

Het is waarschijnlijk dat Rome ontstond rond het door Romulus en Remus gestichtte asylum uit allerlei verbannen en vervolgde figuren, hoofdzakelijk mannen. Dat het een omgeving was van geweldbereide mannen blijkt wel uit het feit dat Remus het leven liet in een ruzie met zijn broer. De zogenoemde Sabbijnse maagdenroof was ook illustratief voor het structurele vrouwentekort: als er geen vrouwen voorhanden zijn, dan worden die gewoon desnoods ontvoerd bij naburige gemeenschappen. Het onderstreept ook dat gemeenschappen worden gesticht door mannen; de vrouwen worden soms -bij wijze van spreken- achteraf bij elkaar gesprokkeld.

Rome is achteraf gezien een uit de kluiten gegroeid asielzoekerscentrum gebleken: uit de verzameling testosteron van verbannen criminelen en oproerkraaiers is een wereldrijk ontsproten. Het moderne idee dat asielzoekers arme sloebers zijn of knusse gezinnetjes kan de toets der geschiedenis niet weerstaan. Vooral mensen die politiek asiel zoeken zijn soms heel gevaarlijk gebleken, kijk maar naar Lenin en zijn communistische ballingen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette Duitsland deze asielzoekers in om het Russische tsarenrijk, het zelfverklaarde Derde Rome, omver te werpen – met succes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.