Volkskrant citeert Russisch nieuws uit Amerikaanse bron

dec 4, 2015 by

Volkskrant citeert Russisch nieuws uit Amerikaanse bron

Wat onderscheidt kwaliteitsmedia van ‘gewone media’? Dat is tegenwoordig een legitieme vraag. Er zijn talloze subsidiestromen vanuit de overheid die bij moeten dragen aan meer pluriforme kwaliteitsmedia. Zo zou je kunnen redeneren dat een kwalitatief goed medium meer dan één bron raadpleegt of het nieuws van meerdere kanten belicht. Als dat het geval is, dan kunnen we vaststellen dat er in Nederland nauwelijks kwaliteitsmedia zijn.

Vandaag was er weer een goed voorbeeld van hoe de media falen om ons kwalitatief nieuws te brengen. Zo zijn er de Russische onthullingen van de Turkse betrokkenheid bij het handelen in olie dat door de Islamitische Staat (IS) wordt gebruikt als inkomstenbron voor haar oorlogsactiviteiten, zoals de recente aanslagen in Parijs. Dat is eigenlijk al oud nieuws, want vorig jaar had PressTV de primeur met een reportage dat IS via Turkije handel drijft. Een journalist van PressTV kwam daarbij onder verdachte omstandigheden om het leven.

Je zou in deze lijn denken dat de Russische onthullingen nieuws zouden zijn, want na de aanslagen in Parijs is de druk om terrorisme-financiering aan te pakken toegenomen. Dat blijkt niet uit een Nederlands ‘kwaliteitsmedium’ als de Volkskrant. Daar staan de Russische onthullingen op pagina… 4. In een klein kader (zie foto hieronder). De titel van het bericht is ook suggestief: “Rusland doet persoonlijke aanval.” Dat wil zeggen: een aanval op Erdogan en zijn familie. Dat is opmerkelijk, want Erdogan is president van Turkije en derhalve medeplichtig aan de bewaking van de grens.

Uiteraard staat het de Volkskrant vrij om de Russische lezing te bekritiseren, maar wat wel erg verbazingwekkend is is dat er onder aan het artikel de initialen ‘AP’ te vinden is. AP staat voor Associated Press, wat wil zeggen dat het bericht niet is geschreven is door de Volkskrant op basis van een analyse van de Russische originele bronnen, zoals de Engelstalige website van het Russische Ministerie van Defensie. Nee, de Volkskrant baseert zich louter op een Amerikaans persbureau, niet eens op een Russisch of anderszins Europees persbureau.

De ‘kwaliteitskrant’ Volkskrant plaatst dus een belangrijk nieuwsbericht op een relatief onbeduidende plek met een suggestieve titel, gebaseerd op één Amerikaanse bron zonder ook maar de moeite te nemen de Russische originele bron te vermelden. We kunnen dit soort nieuwsberichten vergelijken met een magnetron-maaltijd – het is een opgewarmde prak die niet eens door de kok is gekookt. Het is een vertaling van een Amerikaans persbericht. Kwaliteitsbericht, amehoela!

12342755_10201207481185362_4518721929676781046_n

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.