Soevereiniteit! Soevereiniteit?

dec 15, 2015 by

Soevereiniteit! Soevereiniteit?

Afgelopen vrijdag liet Premier Mark Rutte dat Nederland in januari gaat besluiten of Nederland deelneemt aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. Ze is hier niet door Syrië om gevraagd, maar wel door zowel Frankrijk als de Verenigde Staten. Ze willen beide van Nederland meer inzet tegen de Islamitische Staat, die zich inmiddels in Syrië, maar ook in Irak bevindt. Maar een inval in Syrië is dat geen schending van de soevereiniteit van het land? Rusland is er immers aanwezig op uitnodiging van de Syrische regering.

We leven niet meer in de tijden van de vorst, die soeverein is en volledig zelfstandig een gebied bestuurt, maar dit is uitgebreid naar een land met een staatsapparaat. In het internationaal recht speelt soevereiniteit een grote rol en zeker ook wat betreft de integriteit van de staat. Zo behoren andere staten respect te hebben voor de grenzen van een soevereine entiteit en zich onthouden van agressie tegen de entiteit.

Hoewel diverse regeringsvertegenwoordigers van Nederland meerdere malen hebben gewezen op de onoverzichtelijke situatie in Syrië, lijkt al lange tijd wel duidelijk dat ook vanuit Nederland (uiteraard op advies van de V.S.A.) men aanstuurt op het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad. De onderbouwing hiervoor is flinterdun en blijft bij een ‘vreedzame opstand’ die door de president ‘met harde hand werd neergeslagen’. Het doet denken aan de inval in Irak toen soortgelijke taal ook werd gebruikt voor een oorlog.

Vorig jaar in oktober begonnen Nederlandse F-16’s al met het aanvallen van IS in Irak. Naar eigen bronnen is de Nederlandse regering hier niet door Irak uitgenodigd, maar geeft met de militaire bijdrage gehoor aan de oproep van de Amerikaanse president Obama een internationale vuist te maken tegen IS. De Nederlandse regering wil de opmars van IS in Irak stoppen en de dreiging van IS richting de rest van de wereld indammen. IS zou een gevaar voor Nederland zijn, volgens Premier Mark Rutte.

Heel anders gaat Nederland in woorden van de Ministerie van Buitenlandse Zaken Bert Koenders om met de gewapende strijd in Oekraïne. Men bekritiseerd met regelmaat de rol van Rusland in het conflict. Rusland zou de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne schenden, door zich te mengen in het conflict, maar ook omdat de Krim tot Rusland is toegetreden

Men zou in het geval van de Krim kunnen beweren dat hier vanwege het volksreferendum de mensen daar gewoon hebben verkozen bij Rusland te horen. Of dat Rusland zich logischerwijs mengt in een conflict voor de drempel van zijn eigen huis, omdat dit zomaar naar het eigen land zou kunnen overslaan. Maar in het geval van Oekraïne geldt wat betreft de Nederlandse regering keihard de soevereiniteit als eis en dat horen we niet waar het Syrië betreft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.