Nieuwe klassenstrijd anno 2015

dec 24, 2015 by

Er was eens een tijd dat links stond voor arbeidsstrijd en kapitalisme, maar dat is al weer een hele tijd geleden. Tegenwoordig is links vooral voor migranten en tegen zwarte piet. Daarmee waant links een nieuwe anti-kapitalistische strijd te voeren die er eigenlijk geen is.

Het meest recente illustratieve voorbeeld is die van de Britse kunstenaar Banksy, die naar Calais ging om uit solidariteit met de illegale migranten een muurtekening te maken van Steve Jobs als migrantenzoon. Zo diep is links gezonken – een cosmopolitische kapitalist Steve Jobs als icoon van hunh ‘sociale strijd’. Steve Jobs was bovendien helemaal geen zielige immigrant: hij kwam uit een zeer welgestelde familie en werd in Amerika geboren. Hij was bovendien een totale lul die niks gaf om zijn familie, zijn werkgevers of überhaupt iemand anders. De migranten in Calais begrepen echter de impliciete boodschap en begonnen geld te vragen voor het tonen van de tekening.

Het zijn de Steve Jobsen van deze wereld – de managers die niks geven om hun eigen cultuur, hun eigen volk en hun eigen familie – die de hele wereld willen uitnodigen. Zo publiceerde de Volkskrant onlangs nog een onderzoek  waaruit bleek dat de Nederlandse elite van bestuurders en zakenmensen niets liever willen dan ‘meer vluchtelingen’. Ze willen niks weten van Wilders en het Front National (FN) in Frankrijk. Laatst werd bekend dat de financiële wereld in Frankrijk bereid is honderden miljoenen op tafel te leggen om het FN te bestrijden. De multi-miljonairs willen namelijk niets liever dan goedkope en onmondige arbeid en de mogelijkheden om grof geld te verdienen aan de asielopvang.

Laatst maakte de Franse politieke analyst Christophe Guilluy een zeer rake analyse die de opkomst van de ‘populistische partijen’ verklaart. De systeempartijen van centrum-links en centrum-rechts hebben zich afgekeerd van de werkende klasse. De leiders van deze partijen maken deel uit van hetzelfde circuit als de zakenlieden, namelijk een cosmopolitische superrijke elite zonder vaderland en culturele binding. De mensen die op de ‘populisten’ stemmen zijn volgens Guilluy het slachtoffer zijn van deze globaliseringsdrang, dat wil zeggen het wegvoeren van de maakindustrie, de liberalisering en de migrantenstromen. Hij spreekt zelfs van een nieuwe klassenstrijd: de cosmopolieten tegen de patriotten.

Links dient zich achter de oren te krabben waarom de zakenwereld zo graag migranten ziet komen, waarom migranten naar het kapitalistische systeem komen in plaats van in eigen land (of elders) alternatieve gemeenschappen op te zetten, en wat de consequenties zijn van de migrantenstroom voor de bestaande sociale voorzieningen. Tevens dient links zich af te vragen wie d belangen van de inheemse werkende klasse behartigd in dit hele verhaal. Waarom wordt de nomadische sprinkhanenmentaliteit van de kapitalist goed gepraat met een open grenzen-verhaal in plaats van het benadrukken van het belang van gewortelde solidaire gemeenschappen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.