Loopt Poetin als James Bond?

dec 17, 2015 by

De Poetin-romantiek kent geen grenzen: zijn fans beelden hem af als een halfnaakte jager, die het liefst op een beer rijdt, en zijn vijanden beelden hem af als een ruige KGB-officier. De memes vliegen over weer over het internet en dat maakt het internet levendig. Het is echter heel wat anders als de zogenaamde ‘kwaliteitsmedia’ ook menen een duit in het zakje te moeten doen.

In de Volkskrant is de anti-Poetin propaganda weer niet van de lucht deze week. Blijkbaar wordt onze blog gelezen, want ditmaal wordt er in een artikel over Poetin’s tirade tegen de Turkse regering wel verwezen naar andere media dan de gerenomeerde persbureau’s. De titel blijft echter suggestief ‘Poetin schoffeert Turken’ (Nee, Poetin richt zich tot Erdogan).

Waar het mis ging bij de analyse van Poetin’s ‘loopje’ in de Volkskrant. Dit wordt omschreven als een pistooltrekkersloopje dat hij hoegenaamd bij de KGB heeft opgedaan. Poetin’s stoerheid ten spijt was hij in de jaren 1980 geen Russische James Bond, maar een bureauklerk met een lage rang. Hij heeft nooit in een situatie gewerkt waarbij hij ieder moment zijn pistool zou moeten trekken.

Dit belachelijke verhaal is een aantal dagen geleden via de Britse media verspreid en de Volkskrant trekt er een Nijmeegse hoogleraar (Bas Bloem, je verzint het niet) bij om het verhaal een wat ‘Nederlands’ sausje te geven. Is het nieuwswaardig? Mij dunkt van niet. Is het feitelijk correct? Des te minder. Zou ik hiervoor deze ‘kwaliteitskrant’ kopen? Nee, bij mij gaat zelfs een gratis Volkskrant voortaan direct in de kattenbak.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.