Substituut-nationalisme van de SP en PVV

nov 9, 2015 by

Substituut-nationalisme van de SP en PVV

Wat hebben de SP en de PVV met elkaar gemeen? Dat zij allebei uiterst nationalistisch zijn. Nu zullen veel mensen denken aan het Nederlands nationalisme. Wilde de SP geen nationaal museum voor vaderlandse geschiedenis? Hing de PVV niet de Oranje-Blanje-Blue uit? Nou, beide partijen gaan pas echt helemaal los als het gaat om vreemde volkeren die duizenden kilometers verderop wonen.

Zo is de SP helemaal idolaat van het Palestijns nationalisme. Boycot van Israelische producten? Geen probleem voor de SP. Erkenning van een Palestijnse staat? SP is er helemaal voor. Er wordt gemiliteerd, gedemonstreerd en gediscussieerd voor Palestina en de Palestijnen. Daarbij gaat de SP veel verder dan zij voor Nederland of de Nederlanders zouden gaan.

De PVV is in hetzelfde bedje ziek, maar dan voor Israel. Onvoorwaardelijke steun aan Israel, heet het. De PVV gaat zelfs zo ver als te pleiten om alle Palestijnen maar te laten verhuizen naar Jordanie. Het PVV-standpunt is opmerkelijk in die zin, dat Israel het toonbeeld is van hoe mensen van huis en haard worden verdreven door massa-immigratie, in dit geval van hoofdzakelijk Europese Joden.

In zowel het geval van de SP als de PVV kunnen spreken van een substituut-nationalisme. Het is een nationalisme voor een ander volk. Voor hun eigen volk zouden de SP en de PVV nooit de taal en middelen bezigen die zij gebruiken voor respectievelijk het Palestijns en Israelisch nationalisme. Je zou bijna denken dat het een Freudiaans is in de zin dat ze zo hun ei kwijt kunnen dat ze thuis niet kunnen leggen.

1 Comment

  1. fantastisch scherpe analyse, er bestaat dus toch Völkerseelenkunde! Ik waardeer hogelijk de freudiaanse anamnese, maar Freud waarschijnlijk zelf niet. Sterker nog, de SP doet niets anders nu dan werven onder moslimmigranten, immers slachtoffer van de geopolitek van het internationaal kapitalisme, oorlogen in het Midden-Oosten ‘hebben niets met de islam te maken hoor’

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.