Onwaarschijnlijke leiders (1): Viktor Orban

nov 4, 2015 by

Onwaarschijnlijke leiders (1): Viktor Orban

De tegenwoordige tijd wordt gekenmerkt door de opkomst van sterke politieke leiders. Of je ze nu mag of niet, maar de autoritaire leiders van nu komen voort uit onwaarschijnlijke hoeken. Reden te meer om ze eens onder de loupe te leggen. De Vrije Tribune zal deze maand een portrettenreeks maken van enkele van hen. Het eerste portret is van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Orban (*1963) heeft de laatste tijd het aura van een rebel binnen de EU: hij doet veel zaken op eigen houtje, zoals zaken doen met Rusland, de IMF buiten smijten en NGO’s aanpakken die hun boekje te buiten gaan. Soros is echter niet uit rebellenhout gesneden. Hij volgde onder het communisme een academische studie en kwam in de nationale overheid terecht als socioloog. In 1989 kreeg hij een studiebeurs van Soros’ Open Society Institute en werd hij Angelsaksisch geschoold – na de val van het communisme had men in Washington pro-Atlantische boys nodig om de winkel over te nemen.

Orban kwam in 1990 in het Parlement terecht voor de (toen) liberale Fidesz-partij. In 1992 werd hij zowaar vice-voorzitter van de Liberale Internationale (ja, die bestaat). Zijn loopbaan ging als een tierelier en in de periode 1998-2002 werd hij voor het eerst premier. Hij werd in die periode overladen met prijzen uit de Atlantische hoek, waaronder de Freedom Award van de American Enterprise Institute. Na 2002 kwam hij echter acht jaar in de oppositie terecht. In 2010 kreeg zijn partij meer dan 50% van de stemmen en begon hij de Hongaarse grondwet aan te passen in conservatieve zin. Hij begon zich te distantiëren van het liberalisme en een strakke conservatieve koers te varen.

Zijn partij maakt nu officieel deel uit van de Europese Volkspartij (een christen-democratische club), maar hij is in alle opzichten een radicale conservatieve rebel geworden in links-liberale Europese Unie-kringen. Zo verzet hij zich openlijk tegen de opengrenzen-politiek van Merkel en de lankmoedige houding van de Europese Unie tegenover de migrantencrisis. Hij bouwde ostentatief een groot hek, waarvan iedereen zei dat die niet zou helpen. Een paar dagen geleden uitte hij daar bovenop felle kritiek op Georges Soros en zijn Open Society Institute. Dat is alleszins opmerkelijk want Soros verzorgde zijn intrede in de mainstream politiek en het Open Society Institute heeft nog altijd zijn hoofdkantoor in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.