Guantanamo Bay in het nieuws

nov 7, 2015 by

Guantanamo Bay in het nieuws

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) bracht deze week het bericht in de wereld dat ‘Guantanamo Bay kan sluiten voor einde termijn Obama’. Het werd direct overgenomen door de grote media en omgezet in nieuwsberichten, waarbij een duidelijke teneur waarneembaar is dat deze Amerikaanse gevangenis – buiten ieders rechtsgebied – te Cuba wellicht op korte termijn toch gesloten gaat worden. Er worden echter geen bronnen genoemd waaruit blijkt dat dit het geval is en waarbij de lezers een idee krijgen waarom deze sluiting naderbij is.

Tijdens de verkiezingen voor Amerikaans Presidentschap van 2008, beloofde de toen Democratische kandidaat Guantanamo Bay te gaan sluiten. Dit bleek later een verkiezingsstunt, want er werden geen concrete stappen ondernomen om de gevangenis daadwerkelijk te sluiten of af te bouwen. Nog in 2013 tekende Barack Obama een wet die het Pentagon middelen bood om de gevangenis voor een langere tijd open te houden.

Er is dus, anders dan in het nieuwsberichten die we in de Nederlandse pers lezen, geen enkele reden om aan te nemen dat voor het einde van de regeertermijn van Barack Obama deze gevangenis wel gaat sluiten. Zo gaat er vaak de vraag rond of ‘bondgenoten’ wellicht ook een gedeelte van de gevangenen willen opnemen. Maar gezien de ernstige omstandigheden waaronder de gevangen daar moet leven, en hoe deze mensen daar dus ook zullen uitkomen, is daar logischerwijs internationaal weinig interesse voor.

Hoewel er in Nederland veel honger is om het beleid van Barack Obama als positief voor te stellen is er ook een rol weggelegd voor Amerikaanse nieuwsorganisaties als United Press International en Associated Press. De Canadese schrijver Dr. David Swann schreef het al in zijn boek over Canada en het Amerikaanse rijk, over de rol van de Amerikaanse nieuwsorganisaties en hoe de verhalen hiervan vaak letterlijk in zijn eigen Canada worden overgenomen.

De ANP als doorgeefluik van het Amerikaans buitenlandbeleid en de persberichten van het Witte Huis? Dat lijkt wat overdreven, maar erg veel origineel journalistiek werk zit er niet in de Nederlandse nieuwsberichten over het Amerikaanse Rijk en haar praktijken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.