Erdogan gijzelt de NAVO

nov 25, 2015 by

Erdogan gijzelt de NAVO

Mijn eerste reactie bij het neerschieten van het Russische vliegtuig door het Turkije was: Erdogan doet een ‘Saakashvili’. Saakashvili was de president van Georgië die in 2008 op zijn eigen houtje een oorlog begon met Rusland in de hoop dat de NAVO hem wel zou beschermen. Georgië had immers een associatie-verdrag getekend met NAVO en de militaire samenwerking was zeer nauw. Uiteindelijk liet de NAVO hem vallen als een baksteen.

Dat dreigt nu ook met Turkije te gebeuren. De NAVO staat officieel wel achter Turkije, maar er zijn al signalen afgegeven dat Turkije maar zijn eigen boontjes moet doppen. Zo gaf een Amerikaanse defensie-woordvoerder te kennen dat het Russische vliegtuig in het Syrische luchtruim is getroffen. Dat is diplomatieke taal, wat zoveel wil zeggen als dat de Turken geen sterke zaak hebben in hun claim dat het Russische vliegtuig het Turks luchtruim was binnengevolgen.

Het neerschieten van het Russische vliegtuig laat bovenal zien dat de NAVO een probleem heeft. Naarmate het bondgenootschap uitbreidde zijn er landen bijgekomen (of willen landen er bij komen), die denken dat zij het defensieve bondgenootschap kunnen gebruiken voor hun eigen doeleinden, namelijk het uitdagen van Rusland in de wetenschap dat de NAVO achter hen zou staan.

Dat laatste zien we niet alleen met Georgië in 2008, maar ook met de huidige Oekraïne. Daar is een electriciteitsmast door een coalitie van Krimtartaren en Oekraïnse ultra-nationalisten opgeblazen, waardoor de electriciteitstoevoer naar de Krim is afgesneden. Het geeft nogmaals maar weer eens aan dat dit soort landen hun politiek laten bepalen door dit soort van irreguliere knokploegen. Datzelfde geldt voor Turkije dat met het neerhalen van het Russische gevechtstoestel ook de stamverwante Turkmeense rebellen in Syrië wilde beschermen. Turkmenen blijken overigens niet alleen Syriers te zijn, maar ook te bestaan uit Turkse Grijze Wolven, met Erdogan is het Ottomaanse Rijk nooit ver weg:

Met dit soort ‘bondgenoten’ heeft de NAVO geen vijanden meer nodig. Straks kunnen we wellicht voor de Krimtartaren en de Turkmenen ten strijde trekken tegen Rusland door de onvoorzichtigheid van dit soort landen met hun schimmige buitenlandpolitiek en extremistische politieke krachten.

En dan hebben we nog niet eens over de politiek van Erdogan zelf. Laten we namelijk even wel wezen: Turkse gevechtsvliegtuigen schenden het luchtruim van NAVO-bondgenoot Griekenland met de regelmaat van de klok. In de traditie van de Byzantijnse vorsten roept hij de hulp in van Europese landen omwille van de Syrië-crisis vervolgens een gemene zaak te maken met de Islamitische jihadisten in Syrië.

De vraag nu is hoe de NAVO omgaat met landen die ‘van kleur’ verschieten. Toen Turkije namelijk lid werd van de NAVO was het een seculier land met een relatief Westerse oriëntatie, maar nu is het een islamitisch land geworden met een Oosterse oriëntatie. Hierdoor is Turkije een vreemde eend in de NAVO-bijt geworden en zolang de NAVO geen duidelijkheid schept met haar relatie tot het Turkije van Erdogan houdt Erdogan de NAVOP feitelijk in gijzeling door zijn eigen buitenlandpolitiek.

1 Comment

  1. Hij die u de spiegel voor houdt

    Erdogan gijzelt de NAVO? Laat me niet lachen. De politieke situatie in Europa is veel erger. Er is een burgeroorlog op komst in alle landen van West Europa en jullie zien het niet. Kijk eens naar de machtsvorming van Saoedi Arabië in Europa. Kijk naar de gevolgen vandaag de dag. Albanië en Kroatië zijn wapen leverde landen voor terroristen in West-Europa en elke terrorist kent fragmenten van het terrorist cookbook. Moet ik misschien nog duidelijker worden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.