Zersetzung, een Stasi-methode anno 2015

okt 8, 2015 by

Zersetzung, een Stasi-methode anno 2015

Elke vorm van staatsrepressie, zowel tegen links als rechts, is verwerpelijk als men werkelijk de democratie onderschrijft. Het is namelijk aan het volk om op basis van zelfstandige meningsvorming de volksvertegenwoordigers te kiezen om de staat te controleren en niet andersom. De overheid heeft geen taak in het bepalen welke meningen onwenselijk zijn en welke niet. Desalniettemin ligt het in de aard van de staat om de burgers om te kneden naar het eigen ideaal. In dat kader merkte Berthold Brecht op:

Wäre es da nicht doch einfacher, die Regierung löste das Volk auf und wählte ein anderes?

Los vertaald: zou het niet gemakkelijker zijn als de regering het volk ontbond en een nieuw volk koos? Dit schreef Brecht naar aanleiding van de arbeidersopstand van 1953 in Oost-Duitsland, ook wel bekend als de DDR. Binnen 5 jaar na de oprichting van de ‘Arbeiter- und Bauernstaat’ DDR hadden de arbeiders hier al weer genoeg van. Repressie met tanks was hun deel. Nadien tuigde de DDR een staatsapparaat op van spionnen en informanten om de eigen bevolking te intimideren.

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd de volle omvang van dat ‘veiligheidsapparaat’ (het staat bekend als het MfS – Ministerium fur Staatssicherheit: Ministerie voor Staatsveiligheid) duidelijk. Er was een heel netwerk aan politie-agenten, rechercheurs, maar ook van ‘onofficiële medewerkers’, dat wil zeggen mensen die hun eigen collega’s, buren en zelfs familieleden er bij lapten. Bovendien was er een geraffineerd systeem om kritische burgers het leven zuur te maken: Zersetzung.

Zersetzung betekent zoiets als ‘tegenwerking’. Daar komt het altijd feitelijk op neer. Eenmaal aangemerkt als criticus begon men met het volgen, het afluisteren en fotograferen van critici om schandaaltjes op te diepen, die vervolgens met een roddelcampagne werden opgeklopt. Het was ook gebruikelijk om dissidenten in hun loopbaan te fnuiken door promotie te ontzeggen of ze te ontslaan. Daarnaast waren er de gebruikelijke plagerijen en zelfs het toedienen van ziektes.

Dit hele systeem was er op gericht om mensen te raken in hun zelfvertrouwen en ze tevens in een maatschappelijk isolement te brengen. Veel mensen raakten paranoia en overspannen. Huwelijken gingen kapot en kinderen werden eveneens het slachtoffer door het isolement van hun ouders. Er werd soms ook openlijk gedreigd om de kinderen weg te halen bij de ouders, omdat ze hoegenaamd geen goede waarden vertegenwoordigden. De staat ging hier boekje ver te buiten. Hier een impressie:

Graag gruwelen we bij deze documentaires en wanen we dat deze praktijken zijn uit het verleden. Helaas is dat niet de waarheid. In Nederland krijgen bezorgde burgers, zoals de initiatiefnemers van AZC Alert, bezoek van de politie. Ook kun je je baan kwijtraken als je je te fel uitlaat op Facebook (sic!)

In Duitsland maant kanselier Merkel Facebook aan om onwelgevallige commentaren op Facebook aan te pakken. Tegenwoordig moet je namelijk ook in Duitsland onder een pseudonym publiceren om te voorkomen dat je wordt gebroodroofd of aan de schandpaal wordt genageld. Of je nu links bent of rechts, maar staatsrepressie gaat ons allemaal aan. Daar waar de staat is, is de ‘staatsveiligheid’ nooit ver weg en dat gaat doorgaans ten koste van de burger en daarmee de democratie.

 

 

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. Zersetzung betekent ontwrichting, uit de voegen zetten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.